Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe verkeersborden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min


De ontwikkeling van verkeersborden staat niet stil. De VNVF (Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten) meldt dat er een aantal nieuwe verkeersborden is ontwikkeld.

 

Kleurenblinden
De commissie Verkeerstekens is momenteel in overleg met het Ministerie van I&M om te onderzoeken welke wettelijke mogelijkheden er zijn om de kleuren rood en blauw te scheiden door een witte bies en de borden met een rode rand te voorzien van een smalle witte buitenrand. Dit zou vooral voor kleurenblinden een goede ontwikkeling zijn, omdat de  zichtbaarheid van het verkeersteken hiermee wordt vergroot. Een voorbeeld is het E1 bord.

Voor sommige weggebruikers is dit één groot grijs vlak. Met witte randen en biezen wordt (de figuratie van) het bord ook voor hen leesbaar.

 

Navigatiesysteem
Een van de nieuwe borden is voor het navigatiesysteem. Bedoeling van het bord is dat bestuurders hun navigatiesysteem uitzetten en de (tijdelijke) bewegwijzeringsborden volgen. Omdat de commissie geen eenduidig pictogram kon vinden, is gekozen voor een tekstbord.

 

 

 

 

Parkeerplaats voor elektrische auto’s  
Ook is een bord ontwikkeld voor een parkeerplaats om elektrische auto’s op te laden.

 

 

 

 

 

 

 

Zachte berm

Omdat Nederlandse teksten niet altijd even duidelijk zijn voor buitenlanders wordt ook gekeken welke tekstborden om te zetten zijn in pictogrammen. Een voorbeeld hiervan is zachte berm.


 

 

 

 

 

 

Commissie Verkeerstekens
Op de site www.verkeerstekens.nl  staan meer voorbeelden van onlangs gewijzigde- of nieuwe verkeerstekens. In de commissie Verkeerstekens, onder voorzitterschap van RWS, hebben zitting: wegbeheerders, TNO, ANWB, CROW, NEN, folieleveranciers en twee leden van de VNVF. De commissie ontwikkelt normen en richtlijnen ten behoeve van verkeerstekens met als doel de uniformiteit van de bebording en de herkenbaarheid en zichtbaarheid te vergroten.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ls,
Is het mogelijk dat er een bord wordt ontwikkeld, zodat de auto’s verplicht worden bij passeren of tegemoet komende fietser op smalle wegen hun snelheid reduceren tot 30 km? Het voelt niet prettig als auto’s met 60 km of meer passeren of je tegemoet komen met hoge snelheid.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.