Nieuwe V85-data NDW voor verkeersveiligheidsanalyses

maandag 27 september 2021

De NDW heeft, in opdracht van de Taskforce Verkeersveiligheid, nieuwe schattingen gemaakt van de Vv85-data over 2020. De V85 is de snelheid waar 85 procent van het verkeer onder blijft. De nieuwe waarden zijn bij de NDW op te vragen. 

De NDW houdt bij de schattingen rekening met de beschikbaarheid van data en de nauwkeurigheid van de schattig. Zo moeten er voldoende metingen zijn en een goed referentiekader. Dat laatste ontbreekt bij wegen met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, waardoor voor deze wegen geen V85-data afgegeven wordt. Binnen het kennisnetwerk SPV wordt ook het percentage overschrijders gehanteerd als 'safety performance indicator' (SPI). NDW onderzoekt of deze indicator ook kan worden afgeleid uit reeds ingekochte bronnen, zodat deze SPI ook aan overheden beschikbaar gesteld kan worden. 

Data ook in Nationaal Wegenbestand

Naast indicatoren voor het weggedrag heeft het kennisnetwerk SPV ook SPI’s gedefinieerd voor wegkenmerken. In opdracht van de Taskforce Verkeersveiligheidsdata worden deze data-elementen stap voor stap aan het Nationaal Wegenbestand (NWB) toegevoegd. Op deze manier zijn alle SPI’s voor alle wegbeheerders landelijk toegankelijk.

Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata

Het verkeersveiligheidsbeleid in Nederland zal risicogestuurd worden geformuleerd. De SPI’s over bijvoorbeeld het rijgedrag gecombineerd met de wegkenmerken zullen in de toekomst ook uitgeleverd worden via het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM).

Op initiatief van het ministerie van I&W zullen de verschillende beschikbare databronnen gecombineerd toegankelijk worden. De dataknooppunten in Nederland werken hierin nauw samen. Op verzoek van het ministerie maakt NDW kwartier voor NTM, dit in samenwerking met onder meer DOVA (openbaar vervoer), het CBS, de RDW (parkeerregister) en het NWB.

Meer informatie (NDW)
 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.