Nieuwe vervoersvorm: geavanceerd liften

vrijdag 11 juni 2004
timer 2 min

Vanaf 1 september kan er voor een luttel bedrag worden gelift, zonder daarvoor met een handgeschreven bord in weer en wind langs de snelweg te hoeven ‘venten’. Via hun mobiele telefoon maken lifters bekend waar zij op welk moment naar toe willen reizen. Een geavanceerd softwareprogramma zoekt daarbij een liftgever op maat en legt contact tussen beide. Met dit proefproject kiest ‘Social Traffic’in eerste instantie op het woon-werkverkeer.


Geïnspireerd en voortgebouwd op een flexibel taxisysteem in Helsinki, waarbij de chauffeur onderweg, met toestemming van zijn cliënt nog een tweede passagier oppikt die dezelfde richting op moet, heeft ‘ Social Traffic’ een speciaal programma ontwikkeld voor het Nederlandse woon-werkverkeer. Dit systeem benut de voordelen van het liften ( vrijheid van bestemmingkeuze en tijdstip van reizen) en mist de nadelen van carpoolen (vaste plaats- en tijdafspraken). Met steun van het MOVE-programma van Novem wordt een basisbestand opgezet waarin zo’n duizend werknemers in de regio Schiphol zijn opgenomen. Vanaf 1 september kunnen zij gebruik maken van deze service, dat wil zeggen lifters kunnen zich melden en liftgevers kunnen worden benaderd. Na eenmalige registratie is het databestand voor de gebruiker (lifter en liftgever) toegankelijk via de pc of de mobiele telefoon. Het systeem zelf communiceert via GPRS dat aanzienlijk goedkoper is dan via SMS messages systemen. Daardoor start het project ook met een laag tarief. Lifters betalen per rit 1 euro aan de organisatie en vervolgens 0,15 cent per gereden kilometer volgens de routeplanner. De liftgever ontvangt 0,10 eurocent per gereden kilometer. De lift vindt plaats voor woon-werkverkeer dus mag de werkgever aan lifter en chauffeur de onbelaste kilometervergoeding van 0,18 eurocent per kilometer blijven uitbetalen.
Bijkomende voordeel van de service is dat de lifter zich minder zorgen hoeft te maken over het vinden van een parkeerplaats. Voor de deelnemers maken sommige werkgevers speciale parkeerplaatsen vrij. Bijkomend voordeel is dat lifters de kans krijgen om een prominente Nederlander te spreken tijdens een autorit. Bijkomend voordeel van het systeem is dat chauffeurs en lifters vooraf persoonlijke wensen en voorkeuren kenbaar kunnen maken, zoals roken in de auto of wel of juist geen zin in een praatje.
Betalingen gaan automatisch, ofwel als afschrijving per rit ofwel directe afschrijving uit een ‘prepaid potje dat de lifter vooraf voorziet van een bedrag. Het systeem is volgens de organisatie al rendabel met een paar duizend deelnemers. ‘Social Traffic’ verwacht dan ook dat het project snel op eigen kracht kan functioneren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.