Nieuwe voertuigcategorie Lichte Elektrische Voertuigen

dinsdag 15 september 2020

Op prinsjesdag informeert ook de RDW jaarlijks over de belangrijkste plannen van de dienst voor het komende jaar, in het zogenaamde 'Prinsjesdagboekje'. Één van de ontwikkelingen is het verbreden van de voertuigcategorie Bijzondere Bromfietsen naar Lichte Elektrische Voertuigen.

De categorie Lichte Elektrische Voertuigen vervangt daarmee de huidige categorie Bijzondere Bromfietsen. Dit sluit aan op het rapport 'Veilig toelaten op de Weg' van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het rapport is opgesteld naar aanleiding van het dodelijke ongeval met een Stint op een spoorwegovergang in Oss in september 2018. Bij het ongeval kwamen vier kinderen om het leven. Op dit moment is de Stint niet toegelaten tot de openbare weg.

De nieuwe categorie omvat diverse lichte gemotoriseerde motorvoertuigen. Naast de al bekende bijzondere bromfietsen omvat de categorie ook elektrische fietsen, elektrische bakfietsen en gehandicaptenvoertuigen (zonder typegoedkeuring), zoals bijvoorbeeld de Biro. Ook voertuigen zoals bijvoorbeeld de Stint vallen onder de nieuwe categorie, waar ze eerder onder de categorie Bijzondere Bromfietsen vielen.

De RDW is deelnemer aan de werkgroep waarin de toelatingseisen worden vastgesteld. 

Het Prinsjesdagboekje informeert de RDW over veiligheid, duurzaamheid, rechtszekerheid en andere ontwikkelingen. Dit doet de dienst met een speciale website en een PDF-uitgave.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.