Noord-Brabant start incident management provinciale wegen

vrijdag 3 februari 2006
timer 2 min

Provincie Noord-Brabant past sinds 1 februari incident management toe op provinciale wegen in de regio Zuidoost-Brabant. Tijdens een proefperiode van een jaar wordt gekeken of het sneller bergen van auto’s bij ongelukken een positief effect heeft op de doorstroming. Op rijkswegen zijn de resultaten positief en ook een eerdere proef op het onderliggend wegennet in het Westland leverde een positief saldo op: de maatschappelijke baten (ruim 100.000 euro) overstegen de kosten van bijna 7000 euro.

Met de proef hoopt de provincie de verkeersbelemmering door pech of ongeval sneller op te lossen. De afhandeling van een ongeval duurt gemiddeld drie kwartier, zo stelt de provincie. Wanneer er een vrachtauto bij betrokken is, kan dat wel oplopen tot 10 uur. Al die tijd is er geen of minder verkeer mogelijk op de plaats van het ongeval. Niet alleen de doorstroming op de betreffende rijbanen wordt verstoord, ook tegemoetkomend verkeer wordt gehinderd door kijkers.
Na melding van een incident bij de meldkamer wordt gedurende de proef direct een bergingsvoertuig ingeroepen. Normaliter geeft de politie pas op de plek van het incident de opdracht aan een berger. Hierdoor kan eerder met berging worden begonnen. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op waardoor de weg eerder vrij is. Bijzonder in dit project noemt de provincie de concrete samenwerking tussen provincie en de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. Hierdoor wordt beter zichtbaar hoe files zich ontwikkelen of verplaatsen van snelweg naar provinciale weg en omgekeerd. Daarnaast ontstaat er naar verwachting tijdwinst doordat de afhandeling van incidenten gezamenlijk wordt geëvalueerd. De leerervaringen zouden moeten leiden tot betere afhandeling van toekomstige incidenten.
Randvoorwaarden voor de proef zijn dat de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft, evenals de belangen van mogelijke slachtoffers, de zorg voor zorgvuldig sporenonderzoek en de beheersing van de ontstane schade.
In eerdere studies ‘Beter Bereikbaar Brabant’, die in de verschillende regio’s in Brabant zijn gehouden, wordt incident management genoemd als één van de maatregelen voor een betere bereikbaarheid. Bij positieve ervaringen in Zuidoost-Brabant bekijkt de provincie of IM verder wordt uitgerold over het onderliggende wegennet in andere delen van Brabant.
De proef wordt uitgevoerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, het regiokorps van de politie Brabant Zuidoost, brandweerkorpsen, ambulancediensten, gemeente Helmond, Verbond van Verzekeraars, bergingsbedrijven, schade-experts, alarmeringsdiensten en pechhulpdiensten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.