Noord-Holland innoveert via DVM-prijsvraag

dinsdag 18 oktober 2005
timer 2 min

Een zelf-lerend systeem dat het verkeer op de Ring Alkmaar efficiënt reguleert via verkeerslichten die worden aangestuurd door de regionale verkeerscentrale en weggebruikers informeert via DRIP’s. Deze innovatie won de prijsvraag die de provincie Noord-Holland uitschreef als variant op een Europese aanbesteding. Op 18 oktober ontving het gelegenheidsconsortium Goudappel Coffeng en Trinité de prijs in de vorm van een officiële bouwopdracht.

Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar willen het verkeer op de Ring Alkmaar zoveel mogelijk ongehinderd laten doorrijden. Vanaf maart 2006 gebeurt dat met behulp van een innovatief zelf-lerend systeem dat het verkeer naar de ring faciliteert of doseert afhankelijk van de verkeerssituatie.
Het zelf-lerende aspect houdt in dat het systeem eerdere ‘ervaringen’, lees informatie, herkent en (snel) koppelt aan het voor die situatie geschikte regelprogramma. Het is de bedoeling dat dit systeem, HARS (Het Alkmaar Regel Systeem), vanuit de verkeerscentrale Noordwest-Nederland in Velsen wordt aangestuurd. De faciliterende en regulerende verkeerslichten leveren gegevens over de verkeersafwikkeling. Daarnaast is een netwerk van meetpunten onder de weg aangesloten op het systeem. Dat levert actuele verkeersgegevens op. Op basis van de verkeersdrukte wordt bepaald welke reeks van regelprogramma’s er in de verkeerslichten draaien (scenario’s).
Het complete systeem combineert de verkeersdosering op de Ring met actuele reisinformatie via de bestaande dynamische route-informatie panelen (DRIP’s) boven de weg, de brugopeningen, het Alkmaarse elektronische parkeerverwijzingsysteem (PRIS) en het binnenkort operationele incidentmanagement op de Ring.
Met dit systeem wordt het gebiedsgericht benutten op grote schaal op straat geoperationaliseerd.

Prijsvraag
Om bedrijven zoveel mogelijk te prikkelen om een nieuw en innovatief systeem te ontwikkelen, koos de provincie voor de uitzonderingsmogelijkheid in het Europese aanbestedingsreglement, het uitschrijven van een prijsvraag. Dit hield in dat bedrijven, zonder vooraf gestelde technische specificaties een oplossing konden ontwikkelen binnen het gestelde budget van 500.000 euro. Negen bedrijven kwamen met een geldige inzending. Vier inzenders kregen vervolgens een bedrag van tienduizend euro waarmee zij hun idee verder konden uitwerken. Het consortium Goudappel Coffeng, Trinité won ten slotte de prijsvraag en kreeg de opdracht om het winnende concept uit te voeren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.