Norm voor verkeersborden in Nederland herzien

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Afgelopen jaar is een nieuwe versie van de norm voor verkeerstekens, NEN 3381, gepubliceerd. De norm is herzien en sluit nu aan met de Europese norm voor verkeersborden NEN-EN 12899-1.

Met deze herziening is een nieuwe basis gelegd voor de Nederlandse verkeerstekens. Het Reglement ‘Verkeersregels en Verkeerstekens’ verwijst naar NEN 3381 'Wegmeubilair - Aanvullende eisen voor permanente verkeersborden'.

Witte bies
Verkeersborden moeten nu een witte bies langs de rand van het bord hebben. Ook wordt er een witte scheidingsbies tussen de kleuren blauw en rood toegepast zodat kleurenblinden de borden kunnen herkennen.

CE markering is verplicht
Sinds 2013 is CE markering verplicht volgens NEN-EN 12899-1. NEN 3381 beschrijft de eisen, de classificatie en de beproevingsmethoden voor verkeersborden en moet worden toegepast in combinatie met NEN-EN 12899-1. Bovendien geeft de norm aanvullingen op NEN-EN 12899-1 voor onder andere het ontwerp, de maatvoering, kleur, retroreflectie en duurzaamheid van Nederlandse verkeersborden. Meer informatie is te vinden op de site van NEN

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.