NS zet Randstadspoorvervoer op scherp

woensdag 7 april 2004
timer 2 min

De Nederlandse Spoorwegen zetten volgend jaar geen treinen meer in op de verlieslijdende Randstadraillijnen, Hofplein- en Zoetermeerlijn en op de lijnen Dordrecht-Geldermalsen en Arnhem-Tiel, als het ministerie van Verkeer en Waterstaat niet met extra geld over de brug komt. Bruno Bruins, wethouder vervoerszaken in Den Haag en woordvoeder van Randstadrail vindt dit onbestaanbaar en wenst betrokken te worden bij de onderhandelingen.

De NS zijn het zat. In 1998 sloten zij een contract met het ministerie van Verkeer en Waterstaat rond de exploitatie van 33 regionale spoorlijnen voor de duur van het decentralisatieproces, naar verwachting tot 2002. Van de 33 lijnen zijn er pas twaalf aanbesteed, waaronder één aan de Spoorwegen zelf, de lijn Zutphen-Apeldoorn. Vier van de 21 overgebleven lijnen zijn inmiddels dermate verliesgevend dat de NS het niet langer verantwoord achten om het lopende contract nogmaals stilzwijgend met een jaar te verlengen. Zij hebben het ministerie dan ook te kennen gegeven dat zij de contractvoorwaarden voor deze lijnen vóór eind mei willen herzien. Zo niet, dan stopt de exploitatie per 1 april 2005.
De Haagse wethouder Bruno Bruins vindt het dreigement onbegrijpelijk. ‘Als de Spoorwegen dit doorvoeren zakt de hele vervoervraag in de Randstad in, een jaar voordat Randstadrail op de Hofplein- en Zoetermeerlijn van start gaat.’ De Haagse wethouder wil dan ook betrokken worden bij de onderhandelingen tussen NS en het ministerie. ‘Wij voelen ons verantwoordelijk voor een bereikbare regio, maar zo lukt dat niet.’ Het ministerie laat weten dat zij wat betreft de Hofplein- en Zoetermeerlijn onderzoekt in hoeverre deze Randstadraillijnen onrendabel zijn aan de hand van een kwantitatief reizigersonderzoek dat eind mei moet zijn afgerond. De oplossing voor de problemen op de lijnen Dordrecht-Geldermalsen en Arnhem-Tiel, zoekt het ministerie in actieve onderhandelingen met de betrokken provincies om te komen tot een spoedige aanbesteding.
Naast de acute dreiging van opheffing van vier verlieslijdende lijnen, willen de NS ook helderheid over de aanbesteding van de overige 17 lijnen. En in het bijzonder over de plannen om vier lijnen die tot onvrede van de NS tot 2015 niet worden aanbesteed en tot die tijd tot het hoofdspoorwegennet zullen behoren. Dit zijn de lijnen Lelystad-Amsterdam, Enkhuizen-Amsterdam, Utrecht-Rhenen en Utrecht-Baarn.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.