NVC 2012: Openbaar vervoer/ P&R

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Maakt u al gebruik van de combinatie fiets en auto om op uw plaats van bestemming te komen? U kunt erover meepraten tijdens het Nationaal verkeerskundecongres op 31 oktober in 's-Hertogenbosch!

Een nieuwe speler in de vervoersketen?

Hoe kan de fiets extra worden benut in de ketenverplaatsing, met name in combinatie met de auto? In opdracht van Movares is, in een afstudeeronderzoek, onderzocht onder welke omstandigheden reizigers gebruik maken van een Park&Bike voorziening. Een extra toevoeging aan het concept Park&Bike is de elektrische fiets. Deze zorgt voor nieuwe mogelijkheden, met name op de langere afstand. Voor de elektrische fiets in een Park&E-bike concept is kennis verzameld over de kosten en baten. Martijn Abeling (Movares) gaat tijdens het NVC in op de verhouding tussen investeringskosten en exploitatiekosten. Daarbij worden verschillende vormen gepresenteerd voor het dragen van de lasten.

Gratis openbaar vervoer is niet gratis

De afgelopen vijf jaar was het busvervoer gratis in Eindhoven voor de doelgroepen 12- en 65+. Op het NVC van 2011 werden de resultaten gepresenteerd en kwam vooral naar voren dat voortzetting gepaard gaat met hoge kosten. Om het positieve resultaat van de maatregelen voort te blijven zetten, zoekt de gemeente met vervoerder Hermes naar een nieuwe insteek. Met de vervoerder en andere baathebbers is nagedacht over nieuwe concepten en verdienmodellen. Deze modellen kunnen ook voor uw gemeente interessant zijn. Lotte van den Munkchof (gemeente Eindhoven), Ineke Spapé en Egbert Kalle (SOAB) presenteren deze verdien- en marketingmodellen op 31 oktober tijdens het NVC.

Het toekomstbestendige station

Stations hebben steeds meer reizigersaantallen te verwerken. Dit betekent dat de verkeersdruk rondom het station toeneemt en de aan- en afvoer van reizigers onder druk komt te staan. Hoe kunnen we het stationsgebied aantrekkelijk houden, ondanks de groeiende drukte? Movares ontwikkelde een bouwstenenmethode en paste die toe bij station Groningen, om de verkeersstructuur toekomstbestendig te maken. Tijdens het NVC krijgt u meer inzicht in de werkwijze van de bouwstenenmethoden en wordt deze toegelicht met voorbeelden van station Groningen.

Programma NVC 2012

Wilt u ook meer weten over openbaar vervoer en P&R, kom op woensdag 31 oktober naar het Nationaal verkeerskundecongres in ’s Hertogenbosch. In het NVC-programma leest u welke onderwerpen er nog meer aan bod komen.

Aanmelden

Heeft u zich nog niet aangemeld voor uw verkeerskundecongres? Dat kan hier

NVC nieuws

Lees hier meer nieuwsberichten over de onderwerpen die tijdens het NVC worden gepresenteerd.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.