NVC 2019: ruimte voor mobiliteit

woensdag 18 december 2019
timer 3 min

Op 30 en 31 oktober is het jaarlijkse Nationaal verkeerskundecongres gehouden met als ondertitel: Ruimte voor Mobiliteit. Ruim 400 mobiliteitsprofessionals kwamen bijeen op Scheveningen (pré-congres) en in Den Haag. Gastheer was de provincie Zuid-Holland. Een greep uit een bomvol congresprogramma.

Op 30 oktober verzamelden de pré-congresgangers zich voor een drietal excursies waaronder een busrit naar de energie-neutrale proeftuinwegen N211 en N470. En dan naar Scheveningen voor een gezamenlijk diner met onder meer genodigden van de gastheer, popelende genomineerde studenten voor de VerkeerskundePrijs voor de beste hbo-scriptie - Frank de Winter van BUAS won - en ook de kersverse Raad van Advies van OV-magazine schoof aan. Drs Auke Hoekstra van de TU/e trad op en ontkrachtte in volle vaart een aantal hardnekkige mythes over e-rijden. 

Dagvoorzitter en columniste Elise Fikse opende op 30 oktober het 10e NVC en gaf het woord aan gedeputeerde Floor Vermeulen, die vanwege de stikstofcrisis snel het congres weer moest verlaten. Toch greep hij dit moment aan om zorg uit te spreken: “De Mobiliteitsalliantie vraagt 56 miljard extra voor investeringen in de infrastructuur. Ik vind dat bedrag eigenlijk nog laag.” Vermeulen sloot juist de Hefbrug van Boskoop  vanwege instortingsgevaar.

Pieter Litjens, voormalig wethouder in Amsterdam, werd dit jaar directeur CROW en stelde zich voor aan het publiek: ”Ik koos, net als jullie, voor de inhoud.” Zijn boodschap: “We moeten het samen doen en verbinden.” Hoe? Daarvoor was ‘Omdenken’ uitgenodigd. Trainer Pepijn Lagerweij gaf een clinic voor de hele zaal. Zelf omdenken werd ontdekt in kleine groepjes waarin een probleem werd ‘omgedacht’ tot oplossing. Later op de dag volgden de vaste plenaire sessies ‘vakontwikkeling’ en ‘datadebat’.  

Sessies en Pitches
Naast de traditionele parallelle sessies, waren er ook weer plenaire pitches, die een snelle indruk gaven van de volle breedte van het vakgebied.

10 jaar NVC
Tien jaar geleden besloten CROW en Verkeerskunde de congressen ‘Verkeerskundige Werkdagen’ (CROW) en de ‘Verkeerstechnische Leergangen’ (Verkeerskunde/ANWB) te bundelen. Wim van Tilburg, clusterhoofd verkeer en vervoer bij CROW, tekende 10 jaar geleden voor deze samenwerking en ontving hiervoor nu het erelidmaatschap NVC.

Beste bijdrage
Pieter Litjens sloot het congres af met de uitreiking van de prijs voor de Beste Bijdrage. Uit meer dan 60 papers nomineerde de NVC-Raad van Advies drie papers. De winnaar was Remco Smit die samen met Arjan Knol een paper instuurde over het verkeersveiligheidsmodel van de gemeente Rotterdam.
Bekijk alle papers, hbo-scripties, de beschikbaar gestelde presentaties én een beeldboek van NVC 2019 op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/terugblik.

NVC 2020
Het NVC 2020 is op 28 en 29 oktober te gast bij de provincie Noord-Holland. Reserveer deze data alvast in uw agenda. 

 

 
Auteur: Nettie Bakker

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.