NVC sessieronde 4: Pecha Kucha en Samenwerken aan mobiliteit

dinsdag 29 oktober 2019
timer 5 min

Het is bijna zover, op 31 oktober is de tiende editie van het Nationaal verkeerskundecongres. We lichten de Pecha Kucha én de sessie over samenwerken aan ruimte en mobiliteit uit, beiden tijdens sessieronde 4 van het Nationaal verkeerskundecongres.

Pecha Kucha (4x6 minuten)

Automodus: hoe overtuigen we autobestuurders om verantwoord met hun smartphone om te gaan?
Het gebruik van de smartphone is niet meer weg te denken in onze samenleving. Maar wanneer we met de auto rijden, moeten we onze volledige concentratie op de rijtaak houden. Afleiding, door het gebruik van de smartphone tijdens het rijden, is daarom één van de belangrijkste verkeerskillers. In Vlaanderen roept de VSV de autobestuurders daarom op in automodus te gaan: “wees zo smart als je phone, ga in automodus voor je rijdt”. Automodus is geen instelling op de smartphone, zoals de vliegtuigmodus, maar staat voor de bewuste keuze van de autobestuurder om afleiding in het verkeer te vermijden. Je kunt in automodus gaan door je smartphone buiten handbereik te leggen, door de 'niet storen'-functie in te schakelen of door het toestel op stil te zetten. In 2018 is automodus voor de eerste keer gelanceerd in Vlaanderen, bijna gelijktijdig met het Nederlandse Mono en gestoeld op dezelfde principes. Al na één campagne bleek 1 op 2 Vlamingen gehoord te hebben van automodus. In augustus 2019 werd daarom een vervolgcampagne ingezet om Automodus bij elke Vlaamse autobestuurder bekend te maken. Nieuw was dat alle telecomoperatoren de campagne actief mee ondersteunen, een primeur! Alle telecomoperatoren roepen verenigd alle bestuurders op om in automodus te gaan. Eind september verwachten we de resultaten van deze tweede campagnegolf en kunnen we evalueren in welke mate Automodus is ingeburgerd bij de Vlaamse autobestuurder en hoe ook de houding is geëvolueerd.
 
Ieder zijn eigen dataset?
Datasets worden vaak voor een enkele toepassing ingekocht en gebruikt. Dit wordt veroorzaakt doordat vanuit een vraag wordt gekeken welke data er nodig is en vervolgens deze data wordt gezocht. Met de reeds beschikbare data is echter vaak veel meer mogelijk dan op het eerste gezicht gedacht wordt. In dit paper laten we aan de hand van twee voorbeelden zien dat attributen die niet aanwezig zijn in een dataset zoals de V85 waarde of de uitstroom in een netwerk een relatie kunnen hebben met een attribuut dat wel aanwezig is. Met deze gevonden relatie is het toch mogelijk om vanuit een bestaande dataset compleet andere toepassingen te bedienen. Dit soort inzichten in het gebruik van data ontstaan wanneer niet langer wordt gezocht naar een dataset die past bij de onderzoeksvraag, maar eerst wordt onderzocht of reeds beschikbare datasets de vraag kunnen beantwoorden. Deze aanpak kan uiteindelijk veel tijd en geld besparen en maakt het mogelijk om datasets voor compleet andere toepassingen te gebruiken dan aanvankelijk was beoogd. Voorwaarden voor het slagen van een dergelijke aanpak is dat er inzicht is in de beschikbare datasets en inzicht in de inhoud van de dataset
  
 

ParkeerRadar Delft: het automatiseren van analyses en adviezen
berekening van de capaciteit, parkeerdruk en restcapaciteit in de omgeving van een ontwikkeling een analyse die 4 tot 8 uur in beslag neemt. Dit heeft geleid tot de vraag “Kan dit makkelijker en sneller?”.
Repeterende stappen in werkprocessen zijn uitermate geschikt om te automatiseren. Om deze reden heeft Arup samen met de gemeente Delft de ParkeerRadar ontwikkeld: een webapp die de mogelijkheid biedt om parkeertellingen per jaar met één muisklik op de kaart te analyseren en de resultaten (het analysegebied, de parkeerdruk en de restcapaciteit) inzichtelijk te maken. Bij het uitvoeren van een analyse wordt rekening gehouden met de beleidskaders zoals loopafstanden, reguleringsgrenzen en parkeergarages.
 
Ruim baan voor fietsers in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland wil vanuit het programma fiets het comfort en doorstroming voor de fietsers in de provincie verbeteren. Op met verkeerslichten geregelde kruispunten liggen kansen om de fietsvoorzieningen te verbeteren. Hiervoor heeft DTV Consultants een overzicht gemaakt van mogelijke maatregelen, uitgesplitst naar detectie, informatie, optimalisatie, veiligheid, comfort en innovatie.
Alle met verkeerslichten geregelde kruispunten in de provincie waar fietsers oversteken zijn gerangschikt op basis van het aantal fietsers op de drukste richting van de kruispunten. De twintig kruispunten waar de meeste fietsers oversteken hebben we extra aandacht gegeven.


Deze sessie wordt verzorgd door Robbert de Koning (DTV Consultants), Wiebe Mulder (Arup B.V.), Marthe Uenk-Telgen (NDW), Nele Bollen (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en André Boom (Gemeente Delft)

 
Samenwerken aan ruimte en mobiliteit; hoe doe je dat?

De grote steden in Nederland staan onder druk. Meer woningen, die bereikbaar moeten blijven, in wijken die leefbaar, groen en gezond zijn. Waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. Maar hoe organiseren we de samenwerking bij dergelijke knooppunten? CROW heeft de afgelopen jaren, samen met verschillende (kennis)partners, stilgestaan bij deze vraag. Aan de hand van de casus Stedenbaan nemen gemeente Den Haag, NS en CROW u mee in deze uitdaging. Welke lessen kunnen we leren uit het verleden?
Daarnaast kijken we vooruit, hoe kunnen we de benodigde samenwerking verder uitbreiden? Welke beleidsvelden komen daar bij kijken en hoe spelen we slim op elkaar in? We zien het NVC als vertrekpunt voor het kennisnetwerk Ruimte en Mobiliteit, waarin we gezamenlijk op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen.
Deze sessie wordt verzorgd door Lodewijk Lacroix (Gemeente Den Haag) en Paul Steeneken (CROW)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.