Officiële start Trolley 2.0 zonder bovenleiding
donderdag 21 juli 2016
timer 2 min

Trolleys 2.0 die niet alleen hele stukken zonder bovenleiding rijden maar ook rem-energie teruggeven aan de omgeving. Die ontwikkeling gaat nu van start, nu de financiering van het project E-bus 2020-In Motion Charging rond is.

Met een bijdrage van 4,3 miljoen euro van de Euregio RijnWaal is de financiering van 8,6 miljoen voor het project nu rond. Binnen dit project van tien partijen uit Gelderland en NordRheinWestfalen (D) onder aanvoering van Volsloh Kiepe (D)worden twee trolley 2.0 bussen ontwikkelt en ingezet in Arnhem en Renkum. Klik hier voor een vergroting van de artist impression.

Deze Trolley 2.0-bussen kunnen minimaal 10 km zonder bovenleiding rijden. Het opladen van de accu's vindt plaats tijdens het rijden onder de bovenleiding. Ook de remenergie van de bussen via wielnaafmotoren wordt opgeslagen in de trolley 2.0 en via de bovenleiding teruggevoerd naar ondergrondse accu’s die laadpalen voor elektrische auto’s voorzien van stroom. Deze rem-energie wordt via een kabel naar de ondergrondse accu’s gebracht, dan wel naar accu’s in bij trolleymasten.  

HAN-Universiteit
De nieuwe techniek zal geïntegreerd worden in twee nieuwe HESS-trolleybussen die door Hermes besteld gaan worden. Het project zal in 2020 afgerond zijn. De HAN-University of Applied Sciences Arnhem-Nijmegen zal de eigenschappen van de Troilley 2.0 bussen monitoren en hierover publiceren.

Congres
Leer meer over de ervaringen met innovatief en duurzaam openbaar vervoer tijdens het internationale VOC-congres van de Vereniging Openbaar vervoer Centrumgemeenten op 5 oktober in Arnhem. www.vocsymposium.nl

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden