Onbekende Friese ‘Opstapper’ komt slecht op gang
vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De ene gedeputeerde die de andere kwam ophalen in haar woonplaats. Hiermee startte dit voorjaar een campagne om de Friese ‘Opstapper’ bekender te maken.

Deze vorm van ‘individueel’ openbaar vervoer voor het landelijk gebied, brengt mensen uit dorpen waar geen gewone bus stopt, op vaste tijden naar de dichtstbijzijnde ov-halte. Voor deze ‘Opstapper’ geldt een toeslag van 2 euro bovenop het strippenkaarttarief. Ook moeten mensen zich uiterlijk anderhalf uur van te voren aanmelden.

 

Omdat het gebruik van De Opstapper - tussen de 400 en 500 ritten per maand –tegenvalt, heeft Onderzoeksbureau Research voor Beleid vorig jaar gezocht naar de oorzaak. Het bureau ontdekte dat veel Friezen de mogelijkheden van deze vorm van openbaar vervoer niet kenden of niet begrepen hoe het precies werkte. Het bureau adviseerde de provincie vervolgens onder meer om een publiciteitscampagne te starten.

 

Een volgende aanbeveling was om bundeling met het WMO-vervoer te onderzoeken. Friese taxibedrijven die in opdracht van de gemeenten om ouderen en gehandicapten te vervoeren in de het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De taxibedrijven die deze taxibusjes rijden, worden ook vaak ingezet voor het openbaar vervoer met De Opstapper. In veel provincies draaien regiotaxisystemen waar ritten van beide vormen van vervoer worden gecombineerd. In Friesland is dat nu nog niet zo. Er zijn nu voorbereidingen voor een pilot in Smallingerland.

 
Auteur: Joske van Lith

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden