Onderzoek naar beste Friese loopsteden

woensdag 29 januari 2020
timer 8 min

Het Kenniscentrum Shared Space en Wandelnet vroegen NHL-student Niels Musters om onderzoek te doen naar de beste Friese loopsteden. Uit zijn onderzoek blijkt dat Drachten, met een gemiddelde score van een 8, de beste Friese loopstad is. Hij presenteerde de resultaten van zijn onderzoek tijdens het kenniscafé Ruimte voor Lopen op 28 januari in Grandcafe Z in Leeuwarden. De bijeenkomst vormde de opmaat naar het Nationaal Voetgangerscongres, op donderdag 8 oktober in de Friese hoofdstad.

Voor zijn onderzoek bezocht Musters samen met een team van vrijwilligers 8 Friese grote plaatsen. In elke plaats werden twee routes beoordeelt op diverse criteria. Het betrof telkens een route vanaf een ov-locatie naar een centraal punt, en een route vanaf een centrale parkeerplaats naar een vast punt. Naast Drachten bezocht hij Leeuwarden, Dokkum, Franeker, Harlingen, Joure, Sneek en Heerenveen.

Toegankelijkheid

Vooral op het gebied van toegankelijkheid, zeker voor blinden en slechtzienden, is nog veel ruimte voor verbetering, ook in Drachten. De vrijwilligers letten op zaken zoals ruimte voor voetgangers - ook qua hoogte, bijvoorbeeld of voetgangers zich niet makkelijk kunnen stoten aan luifels, drukte, veiligheid, netheid, bewegwijzering, gids- en geleidelijnen. Drachten en Dokkum scoorden op gebied van toegankelijkheid voor slechtzienden een krappe voldoende, de overige gemeenten scoorden forse onvoldoendes. Zo wist Sneek slechts een 2,5 op dit punt te scoren. 

Drachten scoorde vooral goed vanwege het feit dat het kernwinkelgebied is vrijgemaakt voor voetgangers. Dat levert veel ruimte voor voetgangers op en beperkt drukte en obstakels. Ook zijn er goede voorzieningen zoals bewegwijzering en bankjes. Ook zijn de Drachtster straten over het algemeen vlak en gemakkelijk over te steken. Voor blinden en slechtzienden is er een lijngoot. 

Aanbevelingen

Musters had ook aanbevelingen. "Er wordt veel beleid geschreven, maar dit moet ook concreet uitgevoerd worden.". Ook is er vooral verbetering te behalen door oversteekplaatsen aan te leggen of veiliger te maken en door loopgebieden vlakker te maken.

Kees Mourits had de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen verzocht om cijfer over loopbereikbaarheid, in dezelfde plaatsen. Loopbereikbaarheid duidt hier op hoe goed diverse voorzieningen te voet bereikbaar zijn. Uit de data blijkt dat er een fors verschil is tussen de hemelsbrede afstand tussen voorzieningen en de lengte van de efficiëntste looproutes. Dit komt door obstakels in de route, zoals spoorwegen of water. 

Investering in iedereen

Stedenbouwkundige Annemieke Molster presenteerde de voordelen van lopen, zoals een gunstig effect op de gezondheid, mentale gesteldheid, een verbetering van sociale contacten en verbetering van de luchtkwaliteit. Daarmee benoemde zij dat een investering in 'lopen' gunstig is voor alle vervoerswijzen. "Een investering in lopen is een investering in iedereen", aldus Molster. Zo heeft een verbetering van de (loop-)infrastructuur ook positieve effecten voor automobilisten. Mensen die lopen zitten immers op hetzelfde moment niet in de auto. 

Op donderdag 8 oktober vindt in Leeuwarden het Nationaal Voetgangerscongres plaats. Komt u ook?
 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.