Onderzoek VSV: helft vlamingen niet bekend met regels speedpedelecs en e-steps

donderdag 15 oktober 2020

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters starten de elfde editie van de (online) Grote Verkeersquiz. Geen overbodige luxe om de verkeerskennis bij te schaven, want uit een enquête van de VSV blijkt dat ruim de helft van de Vlamingen niet voldoende kennis heeft van met name regels rondom nieuwe vervoersmiddelen, zoals speedpedelecs en elektrische steps. 

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 900 Vlaamse weggebruikers tussen de 16 en 65 jaar oud. Slechts 53 procent van de deelnemers wist dat speedpedelecs niet verplicht zijn het fietspad te volgen als de maximumsnelheid niet boven de 50 km/u uitkomt. 54 procent wist dat een e-step niet op de stoep hoort als deze sneller dan stapvoets rijdt. Ook de voorrangsregels rondom elektrische steps zijn onbekend, 38 procent weet niet dat je een elektrische step op het fietspad voorrang dient te verlenen, net als een fiets. 

Werner De Dobbeleer, woordvoerder van de VSV: “Speedpedelecs en elektrische steps winnen dan wel aan populariteit in het straatbeeld; toch is het met onze verkeerskennis over deze nieuwe vervoersmiddelen pover gesteld. Uit ons onderzoek blijkt dat iedereen nog een ‘trapje’ kan bijsteken – mannen zowel als vrouwen, jongeren zowel als de oudere leeftijdsgroepen. Met De Grote Verkeersquiz willen we hen daarom op een laagdrempelige en speelse manier hun kennis over deze en andere verkeersregels laten bijschaven.”

Deelnemen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Regelmatig komen er nieuwe verkeersregels bij. Je kennis testen en bijschaven is daarom een must voor je eigen veiligheid en die van anderen. Met De Grote Verkeersquiz kan dat op een leuke en speelse manier. En er vallen bovendien mooie prijzen mee te winnen!”

De quiz is hier te raadplegen. 

 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.