Online verkeerstoets voor Belgische kinderen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ki
Kinderen op lagere scholen in Vlaanderen gaan op 27 mei online de Grote Verkeerstoets afleggen. Leerlingen van 730 basisscholen doen mee.

Met de Grote Verkeerstoets wil de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lagere scholen ondersteunen bij verkeerseducatie. Door het alsmaar drukkere verkeer moeten kinderen immers meer vaardigheden beheersen om zich veilig en zelfstandig in het verkeer te begeven. Leerkrachten krijgen door de toets een beeld van wat de kinderen al weten om goed te functioneren in het dagelijkse verkeer. Meteen wordt ook duidelijk aan welke verkeersregels en vaardigheden ze nog speciale aandacht moeten besteden.

 

Online toets

Tijdens de Verkeerstoets moeten de leerlingen met behulp van foto's en filmpjes 25 meerkeuzevragen over vijf onderwerpen beantwoorden; verkeerstekens, kruispunten, buiten het stadscentrum, binnen het stadscentrum en in het dorp. De computer maakt per leerling een willekeurige selectie van 25 vragen uit een databank van meer dan 100 vragen, zodat de leerlingen elkaar niet kunnen beïnvloeden.

 

Uniek

VSV-coördinator Eddy Klynen: "De mosterd voor de Grote Verkeerstoets hebben we gehaald in Nederland, waar kinderen uit het basisonderwijs al jaren getest worden op hun verkeerskennis. Wij gaan echter een stap verder door de toets digitaal aan te bieden. Dit is uniek in Vlaanderen, zelfs in heel Europa! Niet alleen kunnen we op deze manier werken met bewegende beelden en realistische simulaties. Ook kunnen we gemakkelijk en snel resultaten en statistisch relevante gegevens opvragen. Na de test zien de kinderen onmiddellijk hun resultaat en krijgen ze feedback op de vragen. De leerkracht kan dezelfde dag nog via de website de resultaten opvragen van de hele klas."

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.