Onveiligheid brom- en scootermobiel valt mee

vrijdag 24 december 2004
timer 2 min

Met brom- of scootermobielen zelf is weinig mis. Maar als bestuurders er de snelweg mee opdraaien, beschonken zijn of anderszins zich niet aan de regels houden, komen deze verplaatsingshulpmiddelen alsnog in opspraak.

Dit najaar kwamen ongevallen met dodelijke afloop prominent in het nieuws. Dit lijkt echter eerder een incidentele 'piek' dan dat sprake zou zijn van een nieuwe ongevalscategorie.

Eerder dit jaar concludeerden onderzoekers C. van der Sman en C. Eckhardt van de stichting Consument en Veiligheid dat deze ongevallen zich op een vrij constant niveau bevinden. De wijdverbreide rollator eist nog de meeste slachtoffers: jaarlijks belanden 1100 senioren op de spoedeisende eerstehulpafdeling (SEH) van ziekenhuizen. Dat is één op de 160 gebruikers. De medische kosten daarvan zijn 7,5 miljoen euro. Voor rolstoelberijders zijn de cijfers 760 respectievelijk 2,9 miljoen. Veel lager 'scoren' de invalidenvoertuigen, oftewel de scootermobiel of het gesloten invalidenvoertuig. Per jaar komen hiervan 230 oudere berijders op de SEH. De kosten belopen driekwart miljoen.

De cijfers kunnen worden gedrukt met lokale rijvaardigheidstraining. Verlaging van stoepranden en het vastzetten van tegels zijn ook zeer belangrijk. De onderzoekers bevelen het handboek 'Halt! U valt' van Consument en Veiligheid aan.

3VO vindt dat er voor brommobielen (maximaal 45 km/uur) een apart theorie-examen moet komen. Oudere deelnemers hoeven daar met de huidige overgangsregeling niet aan deel te nemen. Ook zou de theorietoets uitgebreid kunnen worden met praktijkelementen. Beide aspecten zijn overigens al in studie bij Verkeer en Waterstaat.

De vierwielige brommer mag vanaf 16 jaar worden bereden. SWOV vindt dat die leeftijd alsnog naar 18 getild moet worden, maar volgens 3VO maakt dat weinig uit: de meeste berijders zijn toch ouder. Dat laatste zou echter snel kunnen veranderen zodra er meer

brommobielen op de tweedehandsmarkt komen en jongeren ontdekken dat de snelheidsbegrenzer er makkelijk uit gesloopt kan worden. Het enige 'voordeel' van een opvoerde brommobiel is dan nog dat berijders ervan op 80 km-wegen niet meer díe ergernis onder andere weggebruikers wekken ('zweet op m'n voorhoofd, opoe kachelt met 40 km/uur op de provinciale weg'), waarvan nu nog sprake is, blijkens een kleine internetrondgang.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.