Ooievaar siert nieuwe Haagse bewegwijzering

dinsdag 27 april 2004
timer 2 min

Den Haag heeft sinds deze week nieuwe bewegwijzering in de binnenstad, die de toeristen naar de belangrijkste bezienswaardigheden leiden. Het Haagse karakter van de borden wordt versterkt door een goudkleurig ooievaartje bovenop de top van de mast. Deze ooievaar maakt de masten compleet, waaraan verder zwarte verwijsbordjes met gouden letters zijn bevestigd. In totaal heeft de ANWB 50 nieuwe masten in de binnenstad van Den Haag geplaatst met 220 borden die verwijzen naar 25 bestemmingen en bezienswaardigheden. Afgelopen jaar bezochten 29 miljoen bezoekers Den Haag.
De ANWB maakte in opdracht van de gemeente Den Haag een plan dat de basis vormt voor de bewegwijzering, waarin bestemmingen en looproutes zijn opgenomen. De routes, die ook zijn getest op verkeersveiligheid, hebben tot doel de voetgangers vlot naar de plek van bestemming te leiden.
De gouden ooievaars, die nu bovenaan de verwijsmasten staan, zijn onlosmakelijk verbonden met het officiële gemeentewapen in Den Haag. Vanaf 1816 ligt het uiterlijk van het gemeentewapen officieel vast en de omschrijving ervan luidt sinds 1954 – toen er een kleine aanpassing plaatsvond - als volgt: ‘In goud, een stappende ooievaar van natuurlijke kleur, […]’. Na Tiel (met het bekende Flipje Tiel) is Den Haag de tweede stad in Nederland die een eigen beeltenis op de mast krijgt.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.