Ook Provincie Overijssel heeft bezwaren tegen uitbreiding Lelystad Airport

woensdag 7 april 2021

De provincie Overijssel en negen gemeenten in de provincie vinden dat Lelystad Airport niet mag worden uitgebreid op basis van de aangevraagde natuurvergunning. In een gezamenlijk ingediende zienswijze stellen de partijen dat de onderbouwing van de aanvraag voor de vergunning niet klopt. Ook zijn er vragen over de stikstofuitstoot veroorzaakt door vluchten van en naar Lelystad Airport.

De provincie Overijssel en de negen gemeenten sluiten zich hiermee aan bij de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen en Mobilisation for the Environment, die in maart al protesten indienden. Deze partijen stellen dat er veel fouten in de aanvraag zitten en dreigen met een gang naar de rechter, mocht het ministerie van LNV toch een vergunning voor uitbreiding afgeven. 

Het grootste bezwaar vanuit de provincie betreft het feit dat de aanvraag is opgeknipt; er is nu een natuurvergunning aangevraagd voor 10.000 vliegbewegingen, maar het is al bekend dat Lelystad Airport wil doorgroeien naar 45.000 vliegbewegingen. "Opknippen van de vergunning is wettelijk niet toegestaan. De vergunning moet betrekking hebben op het hele project, en dat zijn in dit geval 45.000 vliegbewegingen", aldus de provincie.

Het ministerie heeft nog geen besluit genomen over de aanvraag. Lelystad Airport heeft als taak om vakantievliegverkeer van Schiphol over te nemen. De opening was eerder gepland in 2018, maar is herhaaldelijke uitgesteld. De opening is nu gepland voor 2022. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.