Ook zorgvervoer getroffen door Coronacrisis

maandag 16 maart 2020
timer 2 min

Ook het zorgvervoer heeft ernstig te lijden onder de Coronacrisis, meldt KNV, Koninklijk Nederlands Vervoer, de landelijke brancheorganisaties voor ondernemers in het zorg- en taxivervoer. De meeste taxibedrijven in zorgbranches lopen door de maatregelen omzet mis, omdat het aantal ritten met tientallen procenten daalt. 

 

“Onze leden vervoeren uiterst kwetsbare groepen mensen, denk aan ouderen, mensen met een beperking of patiënten van en naar afspraken in ziekenhuizen of instellingen. Het blijft in sommige gevallen nodig om deze mensen te vervoeren, bijvoorbeeld naar levensreddende behandelingen in ziekenhuizen, maar in alle andere gevallen besluiten de meeste gebruikers van het zorgvervoer om na de adviezen van gisteren van het kabinet, thuis te blijven. Door die extra maatregelen van het kabinet loopt het aantal zorgvervoerritten enorm terug, met vele tientallen procenten”, zegt KNV-voorzitter Bertho Eckhardt. “Om die reden worden de uitgevallen ritten toch deels gefactureerd.”

Overmacht 

In de meeste contracten is afgesproken dat enkel daadwerkelijk gereden ritten worden gefactureerd. De zorgvervoerders zijn echter van mening dat in deze situatie sprake is van overmacht. Een beroep op het overmachtsbeginsel leidt ertoe dat opdrachtgevers de zorgvervoerritten die zijn weggevallen volledig moeten betalen. “Het lijkt ons niet meer dan redelijk en billijk dat daar waar ritten door deze onvoorziene Corona-situatie uitvallen, deze tegen in ieder geval 80% van het normale tarief aan de opdrachtgevers worden gefactureerd”, zegt Eckhardt. “De vervoerders zetten alles op alles om de andere 20% aan kosten te besparen.  We gaan een onafhankelijk bureau inschakelen om deze percentages zo snel als mogelijk is te objectiveren.” Zorgvervoer dat wèl door kan gaan, wordt tegen de normale tarieven gefactureerd, waarbij opdrachtgevers er rekening mee moeten houden dat vervoerders hierbij van normale omstandigheden uitgaan.

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.