Oost-Groningen koppelt weer even aan op het nationale spoorwegnet

woensdag 1 juni 2005
timer 2 min

Honderd jaar geleden, op 15 juni 1905, werd de spoorlijn Assen-Stadskanaal aangesloten op het nationale spoorwegnet. Inmiddels is de lijn alweer enkele decennia uit de dienstregeling geschreven, maar op sommige zon- en feestdagen rijdt er nog wel eens een recreatieve trein richting Oost-Groningen. Om dit jubileum geheel in stijl te vieren rijden er medio juni twee authentieke stoomtreinen op het inmiddels aangepaste traject.

In samenwerking met NoordNed Personenvervoer en de gezamenlijke Rabobanken in Oost-Groningen organiseert De Museumspoorlijn S.T.A.R. in juni een aantal speciale stoomtreinritten op de Oost-Groninger spoorlijnen, waardoor Veendam en Stadskanaal gedurende enkele dagen weer even vanuit het hele land per trein bereikbaar zijn. Op de jubileumdag, 15 juni, wordt een speciale rit gereden van Stadskanaal naar Assen. De 'oude' spoorlijn, via Gasselternijveen, Gieten, Eexterhalte en Rolde, ligt er niet meer. Daarom rijdt de trein via een omweg (Veendam/Zuidbroek/Onnen) naar Assen. Per historische bus, die dan wel zo veel mogelijk volgens de route van de oude spoorlijn rijdt, kunnen de reizigers vervolgens van Assen weer terug naar Stadskanaal.
Een dag later, op donderdagavond 16 juni, rijdt er vanuit Stadskanaal en Veendam een ‘koopavondtrein’ naar de stad Groningen en in het weekend van 18 en 19 juni rijden er stoomtreinen op de verbinding Stadskanaal-Veendam-Zuidbroek-Groningen.
En als extraatje rijdt er ten slotte op zondag 19 juni ook een aantal stoomtreinen tussen Groningen en Winschoten. Daarmee neemt de stoomtrein na vele decennia weer even de plaatsen Veendam en Stadskanaal op in het nationale spoorwegnet.
Voor deze treinritten heeft de Museumspoorlijn S.T.A.R. twee stoomlocomotieven ingehuurd van de Stoom Stichting Nederland (SSN) uit Rotterdam. Beide ‘stoomkolossen’ zijn in staat om personentreinen te rijden met snelheden tussen de 80 en 100 kilometer per uur.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.