Op weg naar MaaS: peiling van verwachtingen

dinsdag 25 februari 2020
timer 5 min

Auteurs: Anna-Maria Feneri, Soora Rasouli, Harry J.P. Timmermans, TU Eindhoven

Via een stated adaptation-experiment is gekeken naar de interesse van mensen in vier soorten MaaS-abonnement, verschillend in prijsstelling en in samenstelling van de mobiliteitsbundel. Heeft zo’n abonnement invloed op de vervoerwijzekeuze?

1.010 respondenten namen deel aan het experiment. Op basis van 8.080 door hen genoemde verplaatsingen (met een MaaS-abonnement) werden onder meer de volgende resultaten afgeleid: het aandeel auto daalt van 30,5 procent naar 15,5 procent. Het treingebruik stijgt van 8,1 procent naar 19,5 procent, terwijl autodelen stijgt tot 11,7 procent van het totaal aantal verplaatsingen. Daarentegen laat 58,5 procent van het totaal aantal (4.729) reizen geen verschuiving van voorgenomen vervoerwijze zien. En bleef 50,6 procent van de autobestuurders en 40,8 procent van de autopassagiers bij de status-quo-optie. Bestuurders die van vervoerwijze wisselen, lijken vooral te kiezen voor openbaar vervoer. 22,5 procent van de treingebruikers experimenteert met nieuwe vervoeroplossingen van de nieuwe app. De auteurs benadrukken dat de verschuivingen in vervoerwijze uit deze studie niet moeten worden geïnterpreteerd als effecten van de introductie van MaaS.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.