Opening Lelystad Airport uitgesteld tot 2020

donderdag 22 februari 2018
timer 1 min
Minister Van Nieuwenhuizen stelt de geplande opening van Lelystad Airport in april 2019 uit, na overleg met bewoners, bestuurders, ondernemers en gebruikers van het luchtruim. “Ik wil het proces zorgvuldig uitvoeren en vind het realistisch om uit te gaan van opening in 2020.”

Veel mensen uitten hun zorgen over Lelystad Airport en de mogelijke gevolgen van de aansluitroutes op hun leefomgeving. De ontwerproutes kwamen voor de zomer voor veel mensen onverwacht en fouten in de geluidsberekeningen schaadden het vertrouwen. Minister Van Nieuwenhuizen begrijpt de zorgen. “Mensen hadden beter moeten worden geïnformeerd en mensen moeten er ook op kunnen rekenen dat de informatie correct is.” 

Na consultaties met betrokkenen bracht de minister verbeteringen aan op de tijdelijke vliegroutes van en naar het vliegveld. Daardoor wordt minder over woonkernen in het oosten van het land gevlogen. Ook moeten de aansluitroutes bij de herindeling van het luchtruim in 2023 hoger komen te liggen.

Lelystad Airport zal in het eerste jaar 4000 vliegtuigbewegingen van Schiphol overnemen. Het tweede jaar gaat het om 7000 vliegtuigbewegingen, waarna er vanaf 2022 maximaal 10.000 vliegtuigbewegingen mogelijk zijn. Voor de lange termijn legt de minister vast dat er bij Lelystad Airport maximaal 45.000 vliegtuigbewegingen mogen plaatsvinden. Dit maximum zal in het Luchthavenbesluit worden opgenomen.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden