Opening Nationaal Verkeerskundecongres 2022: De toekomst van mobiliteit

donderdag 3 november 2022

Dagvoorzitter Pieter Litjens opende op 3 november het Nationaal Verkeerskundecongres 2022 in een sfeervol ingericht MartiniPlaza in Groningen. 

Gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk vertelde hoe gastheer provincie Groningen vorm geeft aan de toekomst van mobiliteit. 'In Groningen zijn we Nederland in het klein, met een stad die elke dag verdubbeld door alle studenten en forenzen. Dat geeft uitdagingen en kansen. In Groningen is de ruimte om te experimenteren."

-
Bas van Leeuwen, Bas van Leeuwen en Philip Broeksma mochten elk een pitch geven

Daarna mochten Bas van Leeuwen, Bas Romgens en Philip Broeksma elk in een pitch van drie minuten vertellen hoe 'hun' stad - Haarlem, Groningen en Maastricht - de toekomst van mobiliteit voor zich zien en welke uitdagingen daar liggen. In Groningen was het Noorderplantsoen een goed voorbeeld van een voorheen autorijke omgeving die omgetoverd is tot park. 'Je moet soms geluk hebben, én ook gewoon durven.' 

Haarlem loopt tegen uitdagingen aan vanwege de historische vorm van de stad. Van Leeuwen: 'Hoe krijgen we de burgers mee?'. 

Maastricht liet een visie zien van een bereikbare EURegio, waar de campus een ontmoetingsplek is en waar de auto zeker niet het vanzelfsprekende vervoermiddel is. 

Ga kathedralen bouwen

Na de pitches gaf Daan Quakernaat een inspirerende maar strenge keynote. 'Ga kathedralen bouwen' gaat over 'gewoon' beginnen, over lef hebben om te falen en over het loslaten van doorgeschoten regelzucht. Kathedralen werden gebouwd door 'gewoon te beginnen', soms zelfs zonder blauwdruk of tekeningen. Gefascineerd door deze imposante gebouwen én gefascineerd door zijn uitzicht over de voormalige bouwput nabij Utrecht CS betoogde Daan dat regels en protocollen weliswaar nut hebben, maar dat ze ook verlammend kunnen werken of overbodig zijn.

 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.