“Optimalisatie van de ongevallendata heeft tijd nodig”

vrijdag 19 januari 2018
timer 2 min

De Nederlandse ongevallendata is nog niet optimaal, waardoor het gemakkelijk verkeerd te interpreteren is. Dat komt omdat de verkeersongevallendata nog niet optimaal is, vertelt Erik Donkers van verkeersonderzoeksbureau VIA.

Eerder onderzoek van RTL naar onveilige verkeerslocaties was onvolledig vanwege een interpretatiefout bij de visualisatie op de kaart, vertelt hij. Het bronbestand dat RTL gebruikte voor het onderzoek is afkomstig van Rijkswaterstaat. “Dat is wel de meest complete dataset, maar qua locatieaanduiding zijn er eigenlijk twee typen ongevallendata”, legt Donkers uit.

“Daardoor is niet van alle ongevallen de exacte locatie op het wegvak of kruispunt bekend. Als je daar geen rekening mee houdt heeft dat tot gevolg dat veel kruispunten als blackspot worden gekenmerkt, die dat eigenlijk helemaal niet zijn”.

Keizer Karelplein
Dat bleek ook uit het RTL-onderzoek, waarin het Keizer Karelplein in Nijmegen als meest verkeersonveilige locatie werd aangewezen. “Omdat dit zo’n groot verkeersplein is, heeft het een eigen straatnaam gekregen. Maar we weten van al die ongevallen niet de exacte locatie op de rotonde”, legt Donkers uit. Het is dus niet eenduidig te zeggen dat dit de gevaarlijkste verkeerslocatie van Nederland is.

RTL Nieuws gaat nu, samen met VIA, opnieuw onderzoek doen.

Optimalisatie noodzakelijk
Om een duidelijker beeld te krijgen van gevaarlijke verkeerslocaties in Nederland, is daarom verdere verbetering van de ongevallendata noodzakelijk. “We zien dat de politie een kwaliteitsverbetering heeft gerealiseerd van 30 tot 40 procent in ongevallenregistratie van 2016 op 2017, maar we zijn er nog niet. Verdere optimalisatie heeft tijd nodig.” 

Door digitalisering is daarin een boel winst de halen, verwacht Donkers. Zo is er de app ‘Mobiel Schade Melden’, waarlangs verkeersdeelnemers direct een ongeval kunnen melden en het GPS-signaal van de smartphone gebruikt wordt voor de exacte locatie.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden