Opvallende fietsbrug over Rijn-Schiekanaal

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Rijn-Schiekanaal in Rijswijk heeft veel weg van een sierlijke witte zwaan. De draaibrug is afgelopen week in gebruik genomen.

De brug is een ontwerp van ipv Delft. Later deze zomer volgt de feestelijke opening. 

Nieuwe fietsverbinding
De combinatie van pyloon- en draaibrug is het resultaat van een uitgebreide zoektocht naar de meest ideale brug en bruglocatie. De gemeente wilde een nieuwe fietsverbinding over het Rijn-Schiekanaal, dat een grote barrière vormt in de woon- en werkgebieden rond rijksweg A4. Bruggenspecialist ipv Delft onderzocht wat de meest geschikte locatie was en welk brugtype het beste zou passen.

Vanwege de eisen vanuit de scheepvaart bleek een draaibrug met pyloon veruit de beste optie. Zo is de zichthinder voor schepen minimaal dankzij de bijzonder slanke constructie. Bovendien verschilt de breedte van de doorvaart nauwelijks van die van de vaarweg zelf.  Dit komt vooral door de ontworpen plaatselijke verbreding van de vaarweg, die ruimte biedt aan de pyloon en het wegdraaiende brugdek.

Witte zwaan
Als een witte zwaan ligt de brug direct ten noorden van de Steenplaetsbrug, ruwweg in het midden tussen de twee bestaande bruggen over het Rijn-Schiekanaal. Deze locatie sloot het beste aan op bestaande fietsroutes. Een vaste brug bleek niet haalbaar; die zou vanwege de vereiste doorvaarthoogte van 7 meter zo hoog zijn dat de benodigde hellingbanen niet inpasbaar waren. Het brugdek van de gerealiseerde draaibrug ligt 3 meter boven waterpeil.

Constructie
De stalen brug bestaat onder meer uit een 35 meter lang asymmetrisch beweegbaar dek, dat met twaalf tuien aan de pyloon is bevestigd. Het gebruik van pyloon en tuien zorgt ervoor dat de relatief lange vrije overspanning constructief wordt opgedeeld in meerdere korte overspanningen (van tui tot tui). Het dek kan mede hierdoor zo opvallend slank zijn. Aan de oostzijde sluit het beweegbare dek met een T-vormige aanbrug aan op het bestaande fietspad evenwijdig aan het water.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.