Opvallende markering van onveilige kruispunten

maandag 12 november 2007
timer 3 min

Een diagonaal over de weg geplaatst portaal van 20 meter breed die de automobilist attendeert op een onveilig kruispunt. Drie van deze portalen markeren drie onveilige kruispunten op Industrieterrein Haven 1t/m 6 in Waalwijk. De gemeente hoopt dat de portalen de zichtbaarheid van de kruisingen verbeteren en de kans op ongevallen verkleinen.

Aanleiding voor de nieuwe constructie is de verkeers(on)veiligheid in het industriegebied. Op twee kruispunten vonden binnen drie jaar tijd drie dodelijke ongelukken plaats. Uit de verkeersonveiligheidanalyse bleek dat, naast te hoge snelheden op de Kleiweg – de hoofdweg in het gebied - de te geringe zichtbaarheid van de kruispunten ervoor zorgde dat verkeersdeelnemers de situatie verkeerd inschatten. ‘Het slechte zicht wordt veroorzaakt doordat de bedrijven dicht op de weg staan en doordat alle wegen even breed zijn. Er ontstaat zo een soort polderblindheid’, zegt Jacques van der Linden, beleidsmedewerker verkeer en vervoer bij de gemeente Waalwijk.
Om de kans op ongevallen in de toekomst te verkleinen, is de gemeente zich gaan bezinnen op maatregelen die de zichtbaarheid van de kruispunten vergroten. ‘Na het laatste ongeval is er meteen extra bebording - voorrangsborden met fluorescerend achterschild aan beide kanten van de weg - en ribbelmarkering aangebracht.’ De gemeente heeft overwogen om de kruisingen deels voor het verkeer af te sluiten, zodat er alleen T-splitsingen zouden overblijven. Een dergelijke afsluiting bleek de bereikbaarheid van de Kleiweg, waar dagelijks 6000 tot 8000 auto’s passeren, te veel aan te tasten. De maatregelen moesten de verkeersveiligheid vergroten, terwijl de bereikbaarheid gegarandeerd moest blijven.
Bij een voetgangersoversteekplaats op een andere weg op het industrieterrein die ook met veiligheidsproblemen kampte, zijn knipperende waarschuwingslichten geplaatst, aldus de beleidsmedewerker. ‘Maar bedrijven klagen dat de knipperlichten te weinig opvallen; automobilisten raken eraan gewend.’ De gemeente ging dus op zoek naar een meer opvallende verkeersmaatregel en vond deze in een nieuwe constructie, een portaal dat diagonaal over de kruising wordt geplaatst en daardoor vanuit alle rijrichtingen zichtbaar is. Een portaal is ongeveer 20 meter breed, 6 meter hoog en heeft een doorrijhoogte van 4.70 meter. Onder de poort hangt een kubus waarop aan iedere zijde een waarschuwings- of stopbord staat. De kleurstelling van de portalen is geel-zwart. Voor deze sterk contrasterende kleuren is gekozen vanwege de grote zichtbaarheid met name tijdens de avond- en nachtelijke uren. Daarnaast vond de gemeente deze kleuren goed passen in de industriële omgeving.De gemeente Waalwijk hoopt dat met de diagonale portalen een einde komt aan de ernstige ongevallen in het gebied.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.