Overheidsuitgaven verkeer en vervoer gedaald

maandag 17 januari 2022

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) is gebleken dat tussen 2008 en 2019 de overheidsuitgaven aan verkeer en vervoer zijn gedaald. Dat is opmerkelijk aangezien de totale overheidsuitgaven in diezelfde periode juist zijn gestegen.

In 2019 gaf de overheid ruim 12 miljard euro uit aan verkeer en vervoer, dat is (gecorrigeerd met de inflatiecijfers) 0,6 miljard euro minder dan in 2008. In dezelfde periode daalden ook de uit mobiliteit afkomstige belastinginkomsten.

In de periode 2008 – 2009 daalden met name de overheidsuitgaven aan weginfrastructuur. In dezelfde periode stegen de uitgaven aan spoor, ov en waterwegen.

Begrote uitgaven na 2019 hoger

Na 2019 zullen de overheidsuitgaven aan verkeer en vervoer weer stijgen. Dit heeft onder andere te maken met de beschikbaarheidsvergoedingen die de overheid aan verschillende openbaarvervoersbedrijven heeft gegeven. Deze vergoedingen zijn nodig omdat de reizigersaantallen ten gevolge van de coronamaatregelen zijn gekrompen. Na 2019 zullen ook de uitgaven voor aanleg en onderhoud van de weginfrastructuur weer toenemen.

Klik hier om voor meer informatie over het onderzoek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.