Overijssel stuurt brandbrief over Lelystad Airport

vrijdag 21 januari 2022

De provincie Overijssel dringt er in een brief gericht aan minister Harbers (IenW) op aan om Lelystad Airport niet te openen zolang er geen oplossing is gevonden voor de laagvliegroute over de provincie. De brief is onder andere ondertekend door de gemeenten Zwolle, Kampen, Dalfsen en Raalte. De brief is ondertekend door commissaris van de Koning Andries Heidema.

Eind 2021 werd al bekend dat de laagvliegroute boven het Vechtdal niet hoger kan. De route loopt van Lemerveld, via Zwolle en Kampen, naar Lelystad. De vliegroute ligt op 1800 meter hoogte, lager dan de meeste andere routes. Hoger kan niet, vanwege de vliegroutes op andere hoogtes vanaf Schiphol Airport. 

De provincie en de gemeenten richten zich tot Mark Harbers (IenW, VVD), als minister nu verantwoordelijk voor het dossier Lelystad Airport. ‘Het oplossen van de laagvliegroutes is altijd een randvoorwaarde geweest voor opening van Lelystad Airport’, staat in de brief. De schrijvers hekelen dat eerdere beloften niet zijn nagekomen.

De laagvliegroute kan overlast voor inwoners opleveren. 'onacceptabel', stellen de provncie en gemeenten, ook omdat ‘gedane toezeggingen niet worden nagekomen’. Ook uit de brief: 'Wij spreken ons ‘middels deze brief uit tégen een opening van Lelystad Airport, zolang er geen oplossing is gevonden voor het probleem van de laagvliegroutes’.

De opening van Lelystad Airport is eerder al vier keer uitgesteld. In het regeerakkoord is de afspraak opgenomen dat er later 2022 een besluit volgt over de toekomst van het geplaagde vliegveld.

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.