Parkeerinformatie via GSM en navigatie-apparatuur

dinsdag 17 juni 2008
timer 4 min

Met GPS onbekommerd op weg naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaats... Dat moet toch mogelijk zijn, dacht staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Reden voor hem om samen met Verkeer en Waterstaat aan ingenieursbureau DHV opdracht te geven hiernaar een studie te verrichten. Ziet de markt kansen over het hoofd?

Het initiatief is koren op de molen van Ernst Bos, een van de initiators van Wikipark. Dat is de roepnaam van het systeem waarbij gebruikers - automobilisten voorop - maar ook parkeerbedrijven (markt en overheid) zélf allerlei parkeerinformatie doorspelen; van kwaliteit en tarieven tot en met actuele beschikbaarheid.
De tweede helft van dit jaar wil Bos, partner van parkeer-adviesbureau Spark, een pilot starten met 2000 gemotiveerde automobilisten. Zij worden geselecteerd uit de kring van leaserijders van Athlon Car Lease (een leasebedrijf met een vloot van 120.000 auto's) en het ledenbestand van de ANWB. Na een half jaar proefdraaien moet duidelijk zijn of naar het voorbeeld van gebruikersencyclopedie Wikipedia óók parkeerinformatie kwantitatief en kwalitatief ververst kan worden.
Volgens staatssecretaris Heemskerk kan in (binnen)stedelijk verkeer tot 30 procent aan zoekverkeer-kilometers bespaard worden als een dynamisch en actueel parkeer-informatiesysteem de automobilist naar de beste parkeermogelijkheid leidt.
Grote stap vooruit in de ontwikkeling van het Wikipark-idee is de samenwerking met TeleAtlas, meent Bos. TeleAtlas geldt als marktleider in de ontwikkeling van digitale geografische bestanden. Daarmee komt naar zijn taxatie 60 à 70 procent van de fysieke parkeerinformatie (parkeerterreinen en -garages) beschikbaar. Met de betrokkenheid van TeleAtlas is het oorspronkelijke plan van een lokale/regionale proef verlaten. Het idee kan nu meteen landelijk beproefd worden, zegt Bos.
Verfijning en verrijking ontstaat haast vanzelf als gebruikers gaandeweg overtuigd raken van de voordelen en het 'ontdek-je-plekje'-systeem voeden. Overigens behoort ook informatie over straatparkeren een plek in Wikipark te krijgen.
Voor de proef is een startkapitaal nodig van 300.000 euro. Verreweg het grootste deel daarvan is inmiddels, grotendeels door bedrijfsondersteuning in natura, op tafel. Bos verwacht dat het resterende geld bijtijds beschikbaar komt. De recente oproep van staatssecretaris Heemskerk sterkt hem daarin.
Wikipark komt uit de koker van Wegen naar de Toekomst (WnT) van Rijkswaterstaat, het innovatieprogramma voor schone, veilige en betrouwbare mobiliteit. Nadat het idee in de 'WnT-samenleving' eenmaal geboren was, willen Bos en zijn collega Tom Visser het plan nu verder handen en voeten geven.
Als automobilisten zelf belang en nut van up-to-date parkeerinfo ontdekken, zal het vliegwiel steeds sneller gaan draaien, meent Bos. Hij is overtuigd dat ook leveranciers van navigatie-systemen à la TomTom graag een rol willen spelen in de distributie van parkeerinformatie. Zeker op de laatste kilometers van een autorit kan dat van pas komen. Andere kanalen voor ontsluiting van parkeerinformatie, zowel vóór als tijdens de rit, zijn internet en de mobiele telefoon.
Eind vorig jaar brak ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom al een lans voor grotere beschikbaarheid van actuele parkeerinformatie. Site-informatie over parkeren bieden nu alleen Amsterdam en Rotterdam. Als de 30 grootste steden hun informatie van de lokale parkeer-verwijssystemen beter toegankelijk maken, komt dat de leefbaarheid in veel steden ten goede, zo is zijn overweging.15 gemeenten reageerden inmiddels positief, meldt Kim Goosen van de afdeling marketing, sales en communicatie van de ANWB. Koplopers zijn Delft, Amersfoort, Enschede, Groningen, Rotterdam en Amsterdam. Kim Goosen denkt dat na de zomer het Wikipark-idee uitgerold kan worden. Gegevens van de gemeentelijke parkeer/reis-informatiesystemen (PRIS) zouden via de Wikipark-site ontsloten kunnen worden. 'Internet met een Wikipark-site is vooral handig als je je vooraf wilt oriënteren over parkeermogelijkheden en tarieven. De mobiele applicatie via GSM of navigatie-apparatuur is nodig om tijdens de rit op de hoogte te blijven van de actuele parkeersituatie', licht Goosen toe. TomTom als belangrijke leverancier van navigatie-apparatuur draait niet mee in het project, maar is wel bereid de gegevens 'in te pluggen'. 'Het staat buiten kijf dat actuele parkeerinformatie bij de navigatie een waardevolle aanvulling is', aldus Goosen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.