Parkeerplaatsen voor draadloos internetten

donderdag 2 augustus 2007
timer 3 min

Even de file afwachten ... .Terwijl de verkeersstroom moeizaam voortkruipt, besteed je in de auto je tijd toch nuttig door achter de laptop de puntjes op de i te zetten van je Powerpoint-presentatie. Het is maar één van de voordelen van draadloos werken en internetten langs de weg. KPN en Total hebben het initiatief genomen om hiervoor tientallen speciale parkeerplaatsen langs de snelweg in te richten.

Onderweg zaken doen is niet nieuw. Maar vooral onder zakenmensen in het midden- en kleinbedrijf groeit de behoefte aan passende faciliteiten onderweg. Recent onderzoek door MetrixLab in opdracht van KPN leert dat MKB-ers nu al gemiddeld 13 uur per week elders aan de slag zijn dan op hun 'vaste' werkplek. Hoog scoort werken bij de klant (70 procent), direct gevolgd door het werken bij een tankstation of in een wegrestaurant.
Met de eerste parkeerplaats voor 'draadloos werken' bij het nieuwe Total-tankstation Aurora aan de A4 bij Leiderdorp hoeft de efficiënt werkende MKB-er zelfs niet meer de auto uit. Oponthoud onderweg hoeft zo geen verloren tijd te zijn. Versturen en bekijken van e-mails is blijkens het MetrixLab-onderzoek met 86 procent de hoofdactiviteit. Klant/bedrijfsgegevens doornemen of de voorraad on line inspecteren zijn andere activiteiten waarmee de tijd tussen twee afspraken door of als er een onverwachte file staat, nuttig kan worden besteed.
Bij Aurora zijn de parkeerplaatsen voor 'draadloos werken' te herkennen aan een speciaal bord. Ondernemers die daar aan de slag willen, kunnen dat bijvoorbeeld doen met een Mobiel Internet Kaart van KPN in de laptop of via de zogeheten 'HotSpots' van het bedrijf.
KPN ziet het initiatief als logisch vervolg op de bedrijfsstrategie om consumenten en zakenmensen letterlijk en figuurlijk aan te sluiten op de wereld van morgen. 'We zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om ondernemers beter van dienst te zijn. We willen het steeds makkelijker maken om overal draadloos te kunnen werken', licht commercieel directeur MKB Albert Vergeer van KPN toe. Voor Total ligt het initiatief in het verlengde van het streven om veel meer te zijn dan 'alleen maar' een plek om te tanken. 'De behoeften van reizigers veranderen. Zij willen in toenemende mate hun tijd efficiënter besteden', aldus Total-directeur retail Wolfgang Fritze. Total telt in Nederland 500 tankstations. Daarvan komen er volgens Fritze 50 à 60 in aanmerking om als parkeerplaats voor 'draadloos werken' in te richten.
Landelijk heeft KPN al vele honderden HotSpots voor mobiel internetten. Dat zijn veelal vaste locaties zoals hotels, restaurants of congrescentra. Letterlijk 'en route' is dit nu echter ook mogelijk op de Aurora-parkeerplaats. Als de ervaringen daar positief zijn, volgen er op grond van een contract tussen KPN en Total Nederland NV nog vele tientallen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.