Parkeren boven de deur

vrijdag 4 september 2009
timer 1 min

Het Amsterdamse Stadsdeel Zeeburg zocht voor het voormalig Hoogoventerrein aan de Cruquiusweg – Bedrijvencentrum ‘Nieuwe Vaart’ - naar een ontwerp dat intensief de beschikbare ruimte gebruikte. Het Amsterdamse architectenbureau BNB won de prijsvraag met de toepassing van een 'tweede maaiveld'.

Wie rijdend op een willekeurig stuk snelweg uit het raam kijkt, ziet vaak grote bedrijfspanden op enorme stukken grond. Een bedrijfspand laat zich nu eenmaal het voordeligst uitsmeren over een flinke oppervlakte. Maar ruimte wordt schaarser en de overheid kritischer. Hogergelegen bedrijfsunits zijn hierdoor en intussen voor ondernemers net zo bruikbaar als units op de begane grond. BNB koos daarom voor ontwerp met een tweede maaiveld. Dit ontstaat door het toepassen van een platform op ruim zeven meter hoogte, compleet met een volwaardige rijbaan en parkeerplaatsen. Laden, lossen, productie, opslag en het stallen van rollend materieel zijn zo ook op deze verdieping geen probleem.

Naast 65 bedrijfsunits zijn in het bedrijvencentrum op strategische plekken ook vier woningen opgenomen. Deze woningen verhogen de sociale controle op de omgeving. In combinatie met intensief ruimtegebruik symboliseert De Nieuwe Vaart zo de revitalisatie van het verouderde bedrijventerrein.  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.