Pech stapelt zich op voor ParkShuttle

donderdag 9 februari 2006
timer 3 min

Een fikse brand in de Riviumgarage in Capelle aan den IJssel gooit opnieuw roet in het eten van de eerste Nederlandse people mover die maar niet van de grond wil komen. Amper herstelt van een onvoorziene botsing van twee onbemande Parkshuttles begin december, wordt het ParkShuttle-project nu lam gelegd door brand.

In de nacht van 7 op 8 februari breekt er brand uit in de Riviumgarage in Capelle aan den IJssel waar vier van de zes ParkShuttles in de startblokken staan om opnieuw ‘de baan’ op te gaan. Een onfortuinlijke, door niemand mogelijk geachte botsing legde begin december de vier dagen daarvoor gestarte dienstregeling van Connexxion onmiddellijk plat. Toch stonden de eerste ritten met testreizigers voor februari alweer gepland. Daar is nu een dikke streep door getrokken. De brandweer sluit brandstichting uit. Er zijn geen tekenen van braak. Eén van de vier voertuigen is gedeeltelijk afgebrand. Onderzoek moet uitwijzen hoe hoog het schadebedrag is, maar belangrijker nog wat de oorzaak van deze spontane brand is. De andere drie voertuigen worden door een speciaal schoonmaakbedrijf ontdaan van de opgelopen rookschade. Robbert Lohmann van producent 2Getthere reageert aangeslagen; ‘Het is alsof de pech ons achtervolgt’. Veel ging er al mis met de Parkshuttle. Een eerste prototype dat in een pilotfase werd ingezet op het traject metrostation Rotterdam Kralingse Zoom naar het bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel stopte al voor een vallend blaadje. De eerste officiële dienstregeling met een verbeterde versie, volgde pas vele testjaren later, maar werd begin december vorig jaar dan toch feestelijk geopend door Capelle’s meest bekende inwoner, minister-president J.P. Balkenende. Die eerste dienstregeling met het onbemande voertuig op een vrije baan duurde slechts vier dagen en werd abrupt gestopt na een onfortuinlijke frontale botsing tussen twee ParkShuttles. Onderzoek op basis van de log-files van het systeem door vervoerder Connexxion en producent 2getthere én een second opinion door een onafhankelijk bureau wees al binnen een paar dagen uit waar de oorzaak van de aanrijding lag. Een door een communicatiestoring met de centrale computer gestopt voertuig blokkeerde de brug over de Abram van Rijckevorselweg in Capelle aan den IJssel: het enige enkelstrooks baanvak in het traject. Dit leidde op zichzelf niet tot een onveilige situatie omdat het voertuig volgens procedure geen toestemming kreeg om het volgend baanvak in te rijden en een tegemoetkomend en achtervolgend voertuig voor de brug moesten wachten. Nadat het gestagneerde voertuig weer in beweging kwam en de brug verliet, werd het brugbaanvak ten onrechte tweemaal (handmatig) vrijgegeven. Hierdoor kregen abusievelijk beide wachtende voertuigen tegelijkertijd toestemming om de brug op te rijden. De obstakeldetectie in de voertuigen greep volgens Connexxion wel in, maar de remweg was te kort om de voertuigen volledig tot stilstand te brengen. Ook speelde mee dat één van de voertuigen bij het opdraaien naar de brug minder ‘detectiezicht’ had door een soort ’dode-hoeksituatie’.
Connexxion en de producent hebben in de afgelopen maand zowel de procedures als de software aangepast om een botsing in de toekomst volledig uit te sluiten. Hoewel aangeslagen door de recente brand heeft Robbert Lohmann nog steeds het volste vertrouwen in het concept en ook Connexxion-woordvoerder Herman Opmeer geeft aan dat er geen moment aan is gedacht om de stekker er definitief uit te trekken.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.