Phileas werkt hard aan genezing kinderziektes

maandag 12 december 2005
timer 2 min

Kort na de feestelijke start in oktober 2004 verdween de Phileas weer snel uit het Eindhovense straatbeeld vanwege opstartproblemen. Grootste boosdoener was het accusysteem, waarin de remenergie wordt opgeslagen. Dit functioneerde niet als verwacht. Eind dit jaar is het probleem hopelijk verholpen.

In juli verschenen de eerste voertuigen weer op de weg, maar het euvel bleek ook toen nog niet verholpen. Het accusysteem van de hybride Phileas wordt nu volledig gereëngineerd. De aanvankelijke problemen met de stuurkarakteristieken zijn wel opgelost. Zij zorgden ervoor dat bij het wegrijden van het busstation de achterwielen over het perron reden.Een andere tegenvaller was het uitstel van de OV-chipkaart. Het SRE had erop gerekend op de startdatum ook de chipkaart te kunnen invoeren. Toen dit niet mogelijk bleek moest andere kaartverkoopapparatuur worden geplaatst. Die werkte niet meteen naar behoren.De problemen met de accu waren volgens beleidsmedewerker Theo Dijk van het SRE moeilijk te voorzien. ‘Het voertuig is langdurig getest op allerlei proefbanen. In het stadsgebruik met veel stoppen en optrekken, blijkt het energieverloop toch anders. Daarop was de accu niet berekend.’
Verder zijn er tegenslagen bij de infrastructuur. De tak van Eindhoven naar Eindhoven Airport is nagenoeg voltooid. Dat kan niet gezegd worden van de baan naar Veldhoven. Bewoners in een aantal woonwijken blijven mordicus tegen alle tracévarianten die het SRE hen voorlegt. Met als gevolg dat de Phileas daar nog over de gewone weg rijdt. Een definitieve oplossing in Veldhoven lijkt voorlopig nog niet in zicht.
Ondanks de kinderziektes blijft de buitenlandse belangstelling voor de Phileas onverminderd groot. De stad Douai in het noorden van Frankrijk heeft er twaalf besteld. Eén Eindhovense Phileas is al een tijdje uitgeleend aan Israël. Deze verzorgt demonstratieritten in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. In beide laatstgenoemde steden wordt daarbij ook het automatische geleidingssysteem gebruikt. Verder hebben ook Italië en Zuid-Korea zich gemeld als serieuze gegadigden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.