Pijlwagen met fuel cell

dinsdag 24 november 2009
timer 1 min
He
Het prototype en de technische details van een innovatieve pijlwagen met brandstofcel zijn op 4 en 5 november gepresenteerd op de Innovatiedag Water, Transport en Mobiliteit op Vliegbasis Valkenburg.

Voor de ontwikkeling van dit prototype kreeg fabrikant Brimos twee jaar lang subsidie van VenW in het kader van het project Wegen naar de Toekomst. Een toegepaste brandstofcel van projectpartner Swarco FuelCell vormt een alternatief voor de gebruikelijke vervuilende dieselgenerator, die op de pijlwagen soms dagenlang langs de weg staat te draaien om de bewegwijzering van elektriciteit te voorzien.

Bij de nieuwe pijlwagen zet een reformer Liquid Petrol Gas (LPG) om in waterstof. Dit gas gaat naar de brandstofcel die in een reactie met zuurstof stroom opwekt. Als bijproduct ontstaat alleen waterdamp. Dit betekent een aanzienlijke verlaging van de uitstoot van CO2. Een ander pluspunt is dat de brandstofcel en de gascilinder minder wegen dan het oorspronkelijke dieselsysteem, aldus André Keijser, manager development bij Brimos. Het totaalgewicht komt nu op 750 kilo in plaats van de oorspronkelijke 1500 kilo. Ook de levenscycluskosten en het energiebeslag zijn vele malen lager dan voor een dieselsysteem. Keijser verwacht dat de volledig elektrische pijlwagen midden volgend jaar commercieel verkrijgbaar zal zijn.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.