Plannen om marktaandeel autodelen te vergroten

donderdag 4 december 2008
timer 3 min

Autodeelbedrijven Greenwheels en Wheels4all hebben een tender van de Stichting Doen gewonnen met plannen om het marktaandeel van autodelen flink te vergroten. Greenwheels krijgt 400.000 euro voor het plan Vergroening van de Randstad, Wheels4all 100.000 euro. Dit bedrijf richt zich juist op de gebieden buiten de vier grote steden.

Het plan van Greenwheels, dat pas in het voorjaar officieel wordt gepresenteerd, richt zich op een flinke sprong voorwaarts in Amsterdam. Het gaat onder meer om integratie van het Greenwheels-abonnement in OV-abonnementen en de OV-chipkaart. Jeffrey Prins, jurylid namens de Stichting Doen, vindt dat Greenwheels opvalt door zijn innovaties. ‘Straks heb je een kaart waarmee je met de tram kunt reizen én een deelauto kunt gebruiken.’ Ook de mogelijkheid om verschillende soorten auto’s te gebruiken, waardeerde de jury. Prins: ‘Nu al kan je bij Greenwheels naast een gewone auto kiezen voor een stationcar en straks kun je ook een cabrio kiezen.’
Anders dan marktleider Greenwheels (gestart in 1995, nu actief in 60 steden, 1000 locaties) richt de andere prijswinnaar, Wheels4all (gestart in 2003, nu 120 auto’s ), zich niet op de Randstad maar op gemeenten buiten de grote steden, in plaatsen als Tiel, Bovenkarspel, Driebergen en Wageningen. Het bedrijf is op een bijzondere manier georganiseerd. Als iemand interesse toont en er is nog geen deelauto in de buurt, kan hijzelf het initiatief nemen om zeven geïnteresseerde buurtgenoten te vinden. Als hij die gevonden heeft, zet Wheels4all een deelauto voor de deur. De 100.000 euro die Wheels4all krijgt, wordt gestoken in een beter en professioneler starterspakket.
Waar in de grote stad met zijn gebrek aan parkeerruimte, de deelauto een oplossing is om af te zien van de aanschaf van een eigen auto, is de deelauto in de buitengebieden meer een oplossing om af te zien van een tweede auto. Directeur Henry Mentink: ‘Van het miljoen tweede auto’s in Nederland rijdt 80 procent op het platteland. Het openbaar vervoer is daar vaak geen alternatief.’
Jurylid Maarten van Biezen van Stichting Natuur en Milieu was blij verrast met de inzendingen. Hij gelooft wel dat voor echte vergroting van het marktaandeel van autodelen ook de gemeente een taak heeft. ‘Om mensen te verleiden een deelauto te gebruiken, moet een gemeente ook sturen: parkeertarieven verhogen, parkeerplaatsen voor deelauto’s beschikbaar stellen en communiceren.
De gemeente Amsterdam bracht onlangs naar buiten 250.000 euro in autodelen te steken. Hoe dat bedrag precies besteed gaat worden, is nog niet bekend. Een van de redenen voor de hoofdstad om te dit bedrag te investeren is het verbeteren van de luchtkwaliteit. Een gebruiker van een deelauto pakt, zeker op de korte ritten, minder snel de auto, dan een eigenaar van een auto. In de afgelopen vijf jaar is het aantal deelauto’s in Nederland meer dan verdubbeld: van 769 auto’s in 2002 naar 1.632 in 2008.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.