Pleidooi voor emancipatie van spelen

donderdag 9 juli 2020

De coronatijd bood volop ruimte voor kinderen om buiten te spelen. Toch stonden nog veel kinderen aan de zijlijn, constateert Dave Ensberg-Kleijkers, directeur Jantje Beton, tijdens de eerste online Verbindingsdag over Samen Spelen en Bewegen op 30 juni . “Er zijn in Nederland zo’n 100.000 kinderen met een beperking die vereenzamen.”

Keynotespeaker Ensberg-Kleijkers zette de toon op deze Verbindingsdag. Hij wees op het belang van spelen aan de hand van de definitie van spelen van historicus Johan Huizinga (1872-1945): ‘Spel is datgene wat zich voordoet als mensen hun primaire behoeften hebben bevredigd en staat daarom aan de basis van alle cultuur. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het spel moet een vrije handeling zijn, er mag geen direct nut of materieel belang aan zijn verbonden en het moet ordelijk verlopen’.

Bekijk de keynote van Dave Ensberg-Kleijkers

De spelende mens -‘Homo ludens’ - keerde aan het eind van deze dag nog eens terug in de slotkeynote van Rob Martens, hoogleraar aan de Open Universiteit, motivatieonderzoeker, psycholoog en directeur NIVOZ. Hij pleit voor een emancipatie van spelen, en sloot af met de opmerking: spel is de zin van het leven.

Bekijk de keynote van Rob Martens

 

Acquire Publishing organiseerde in samenwerking met Ruimte voor de Jeugd, Branchevereniging Spelen en Bewegen, Jantje Beton en NUSO, VNG op 30 juni de eerste online Verbindingsdag Samen Spelen en Bewegen. Het ‘vetvolle programma’, in de woorden van dagvoorzitter Chantale Verspaille, met ruim twintig sessies, twee keynotes, diverse stands, en volop ruimte voor netwerken trok ruim 140 bezoekers.

Bezoek het volgende Verbindingsfestival de Slimme en Gezonde Stad op 29 september.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.