Politie handhaaft nauwelijks in 30km/u-zones, vanwege gebrekkige inrichting

maandag 15 mei 2017
timer 2 min

In een uitzending van het tv-programma ‘De Monitor’ van 14 mei gaf Egbert-Jan van Hasselt, projectmanager infrastructuur bij de Nationale Politie, aan, dat er geen handhaving plaatsvindt in 30km/u-zones, wanneer deze niet voldoen aan de inrichtingseisen.

Bekijk hier de hele aflevering: 'De Monitor' over verkeersveiligheid.

“Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangegeven dat als het niet voldoet aan die eisen, we zeer terughoudend moeten zijn met het gebruik maken van verkeershandhaving om een misser in de inrichting te corrigeren”, zegt de baas van de verkeerspolitie tegen het tv-programma.


Enquête
Uit een enquête die het televisieprogramma hield onder 203 gemeenten, bleek dat 67 procent van de gemeenten vindt dat er te weinig wordt gehandhaafd in 30 km/u-zones. Cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) laten zien van de bijna 8 miljoen snelheidsbekeuringen in 2016, er 5467 in een 30 km/u-zone werden uitgeschreven. Dat is 0,1% van het totaal.

Taak van wegbeheerders
Van Hasselt geeft aan dat handhaving een sluitstuk is en dat de wegbeheerder de verkeersveiligheid moet verzorgen. De inrichting is vaak gebrekkig, omdat naast het 30 km/u-bord nauwelijks aanvullende beperkingsmaatregelen zijn aangebracht: “Als je een woonbuurt inricht als 30 km-weg zodat een voetganger en een auto elkaar veilig kunnen ontmoeten, dan moet je het wel zo inrichten dat een auto ook niet harder kan dan 30.”

Volgens van Hasselt is de gebrekkige inrichting van deze wegen een ‘groot probleem’, omdat buurten waarin verkeersdeelnemers zich veilig wanen, niet veilig genoeg zijn. In 2016 vielen 629 doden in het verkeer, waarvan 59% op gemeentelijke wegen (59 procent). In 30 km/u-zones vielen 30 doden.

Egbert-Jan van Hasselt, projectmanager infrastructuur bij de Nationale Politie, was te gast bij 'De Monitor'

Als je een woonbuurt inricht als 30 km-weg zodat een voetganger en een auto elkaar veilig kunnen ontmoeten, dan moet je het wel zo inrichten dat een auto ook niet harder kan dan 30.”
dat is natuurlijk volstrekt belachelijk: Als ik op de A2 rijd bij Vinkeveen ziet het er in de nacht ook naar uit dat ik 240 km per uur kan rijden maar dan word je op de bon geslingerd. Je word geacht de verkeersborden te gehoorzamen. Hoe kan het dat een 30km bord dus gewoon niet geldig lijkt te zijn? Een nutteloze wegversiering. Dat is toch nog iets anders dan een bord met aanbevolen snelheid? We gedogen dus de snelheidsmaniakken met hun topsnelheden.? De weg moet zo ingericht zijn dat een hulpverleningsvoertuidg snel kan rijden waar een ander dat niet mag.
Graag contact over mogelijkheden voor handhaving

In de Jozef Israelslaan in Almere ben ik als vertegenwoordiger van de straat al 4 jaar in gesprek met de gemeente over handhaving in de 30 km zone. Er is een dossier opgebouwd en een aangetekende brief verstuurd naar de wethouder. Nu zijn we van plan weer een aangetekende brief te sturen met ingebrekestelling. Maken wij kans met het doorzetten?

Kansloos Peter, ik werk zelf bij een gemeente (niet Almere) op de afdeling Verkeer. Er is vaak contact tussen gemeente en politie over verkeersbesluiten en het correct plaatsen van borden, maar de gemeente heeft 0% invloed of zeggenschap over waar de politie op handhaaft. De gemeente in gebreke stellen lijkt me dus niet eerlijk. Alle gemeentes worstelen hiermee en ze kunnen amper iets doen. De weg is nou eenmaal zoals die is aangelegd. Meer drempels worden afgekeurd door vertegenwoordigers van de hulpdiensten en door bewoners; wegversmallingen zijn meestal onveilig voor fietsers...; meer smaken zijn er gewoonweg niet.
Ik vind vooral de argumentatie van het OM vreemd, daar je dan ook net zo goed kunt stoppen met handhaven op 80 wegen bijvoorbeeld. De inrichting van die wegen laat vaak ook 100-120 km/u toe, maar daar wordt dan weer wél gehandhaafd. Ik denk dat er juist op 80 wegen wel gehandhaafd wordt omdat op die wegen meer gewonden en doden vallen bij ongelukken, in vergelijking met 30km-zones. Zeker als je bedenkt hoeveel kilometer aan 80-wegen (dat is nog wel te bepalen) we hebben en hoe oneindig veel 30km-zones. Daar handhaven op de snelheid... kan je wel aan de gang blijven.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden