Politieke woordvoerders over openbaar vervoer (VK 6/2009)
donderdag 25 augustus 2011

CDA-woordvoerder Jan Mastwijk:

Kennis ov-bedrijven beter benutten

Goed openbaar vervoer is essentieel om Nederland mobiel te houden. Het is

een alternatief voor de auto. Het moet helpen de fileoverlast terug te dringen

en het iedereen mogelijk maken deel te nemen aan de samenleving. De

rijksoverheid moet de NS sterker aansturen op deze doelstellingen en de

decentrale overheden moeten kennis en kunde van de ov-bedrijven bij

aanbestedingen beter benutten.

CU-woordvoerder Jolande Uringa:

Stations op nieuwbouwlocaties op tijd opleveren

Met name binnen en tussen de steden heeft het ov al een groot marktaandeel en zijn er groeikansen. Zeker als daarbij ook ruimtelijke ordening wordt betrokken. Een goed voorbeeld daarvan is het project Stedenbaan waarbij gebouwd wordt rondom stationslocaties. De CU vraagt aandacht voor de trage procedures en achterhaalde normen voor de bouw van nieuwe stations. In de regio gaat het goed, maar op het kernnet in de Randstad worden stations op nieuwbouwlocaties meestal pas geopend als de bewoners al twee auto’s voor de deur hebben staan of komen ze niet van de grond door capaciteitsgebrek. En als die stations open gaan blijken ze veel meer passagiers te trekken dan gedacht!

GroenLinks-woordvoerder Ineke van Gent:

Hét antwoord op bereikbaarheid en klimaatcrisis

Een treinreiziger stoot gemiddeld drie keer zo weinig CO2 per kilometer uit als een automobilist. Alle reden dus om de capaciteit én kwaliteit van het ov fiks op te krikken als hét antwoord op de bereikbaarheidsproblemen en de klimaatcrisis. Jammer genoeg wordt het ov door het kabinet nog altijd stiefmoederlijk behandeld. Er wordt beknibbeld op de exploitatiesubsidies voor het stad- en streekvervoer, terwijl er geweldige kansen liggen om veel meer reizigers te trekken, bijvoorbeeld door de tram te laten terugkeren. GroenLinks zou een deltaplan willen ter verbetering van het ov, dat voorziet in extra stations, langere perrons en meer inhaalsporen. Dat is ook hard nodig als er straks een kilometerheffing komt, die dusdanig is vormgegeven dat daadwerkelijk een verschuiving optreedt van auto naar spoor. Niks mis mee dus om de opbrengst van die heffing ook voor het ov te gebruiken.

  

SP-woordvoerder Emile Roemer:

Lagere prijzen en hoge kwaliteit

Vanwege het geringe ruimtebeslag, de relatieve milieuvriendelijkheid en uit sociaal oogpunt moet het ov een aantrekkelijker vervoermiddel worden. Dit kan alleen door lagere prijzen en hoge kwaliteit. Het maatschappelijk belang rechtvaardigt forse overheidssubsidies hierbij. Helaas zien we nu slechts een overheid die zich op afstand houdt waardoor het ov steeds verder verschraalt.

 
Auteur: Eveline Korving

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden