Portal beantwoordt dé 100 vragen rond mobiliteitsmanagement

woensdag 22 november 2017
timer 3 min

Het lectoraat Mobiliteitsmanagement van de NHTV Breda lanceert op 30 november, samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een overkoepelend portal op het gebied van mobiliteitsmanagement.

De portal richt zich op Mobiliteitsprofessionals bij overheid of in het bedrijfsleven die hier terecht kunnen voor het antwoord op al hun vragen. Het portal belooft in elk geval dé 100 vragen op het gebied van mobiliteitsmanagement te beantwoorden.

Ineke Spapé, lector Mobiliteitsmanagement: “Wij willen een doorgeefluik en verzamelpunt zijn met kwaliteitsborging, zodat iedereen dit portal als startpunt kan gebruiken bij het vinden van een antwoord voor vraagstukken op het gebied van mobiliteitsmanagement”.

Wat is mobiliteitsmanagement?
De eerste vraag die beantwoord wordt, is de basisvraag: wat is mobiliteitsmanagement eigenlijk? “Mobiliteitsmanagement is het organiseren van slim reizen. Aangezien de auto niet alle problemen kan oplossen, wordt de reiziger geprikkeld alternatieven te gebruiken als fiets, lopen, openbaar vervoer, gebruik van P+R, of telewerken”, luidt het antwoord.

Vijf thema’s
De rest van de portal is (op basis van onderzoek door NHTV bij het werkveld en de doelgroep) ingericht rondom 5 thema’s; effecten, gedrag, mobiliteit, organisatie en toekomst.

Vragen én antwoorden die hierbij voorbij komen, zijn onder meer: Wat werkt beter: gedrag belonen of bestraffen? Wat is het effect op het milieu van mobiliteitsmanagement? Hoe kun je de elektrische auto het beste inzetten bij bedrijven?

Kennis exporteren
Het lectoraat Mobiliteitsmanagement focuste de afgelopen jaren ook op het exporteren van de kennis die Nederland heeft op het gebied van fietsbeleid. “Wij lopen in Nederland op dit gebied nog steeds ver voorop en het is mooi om deze kennis in te zetten in buitenlandse steden”, zegt Spapé. Zo droegen studenten onder leiding van Spapé bij aan het opbouwen van een nieuwe fietscultuur in vier Duitse steden, een opdracht voor het Duitse ministerie van Verkeer.

Lees ook: Snelfietsroutes in Duitsland: Um die Ecke gehen, maar toch heel anders…

Verder exporteerden minorstudenten hun kennis naar de Canadese stad Calgary. Maar onder het mom ‘Practice what you preach’ wordt de kennis ook ingezet op de eigen nieuwe campus waar NHTV de medewerkers wil stimuleren minder vaak en minder vanzelfsprekend te kiezen voor de auto.

Small Mobility
Na het afronden van de portal gaat Ineke Spapé zich richten op 'small mobility': de voetganger, met een nieuw lectoraat Lopende Zaken. “Er wordt nog te weinig beleid gevoerd rondom de voetganger en er is nauwelijks onderzoek. Het is een beetje het ondergeschoven kindje tussen de andere weggebruikers. Dus ik zie hier voor NHTV als kennisinstituut veel kansen en mogelijkheden.”

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.