PPS slaat onder gemeenten vleugels verder uit

dinsdag 2 januari 2007
timer 2 min

Publiek/private samenwerking kan op decentraal niveau nog een grote vlucht nemen. Dat concludeert consultants- en ingenieursbureau Royal Haskoning na grootschalig onderzoek onder alle gemeenten en provincies. Bouw en in mindere mate infrastructuur en kustverdediging zijn onder gemeenten en provincies favoriete onderwerpen om met de 'markt' in zee te gaan.

'De koudwatervrees is voorbij', concludeert communicatieadviseur Lucas Meijknecht van het Nijmeegse bureau. 'Aanleiding voor de studie is dat er - voor zover wij konden nagaan - geen eerder diepgaand onderzoek is ingesteld naar de werkelijke praktijk', licht hij toe.
Geld- en tijdbudgetten konden in een meerderheid van de gevallen goed in de hand worden gehouden, zo luidt één van de conclusies. De angst voor slechte beheersbaarheid en gebrekkige coördinatie lijkt daarmee te worden gelogenstraft. Het onderzoek, uitgevoerd door Royal Haskoning samen met onderzoekbureau Heliview, richtte zich op alle gemeenten en provincies, waarvan uiteindelijk 319 decentrale overheden reageerden. Publieke budgetten werden in slechts 14 procent van de gevallen overschreden, private budgetten in slechts 17 procent van de gevallen.
Twee op de drie publieke en private partijen verwacht dat PPS de komende jaren haar vleugels onder gemeenten/provincies verder zal uitslaan. Knelpunten voor die toekomstige ontwikkeling zijn er echter nog wel: 61 procent van de overheden meent dat er juridisch nog onvoldoende kennis over PPS bestaat. Over het financieel management uitte bijna een kwart van de ondervraagden twijfel.
Royal Haskoning wijdde vorige maand onder het motto 'Aan de slag' een studiemiddag voor lagere overheden aan heden, verleden en toekomst van publieke private samenwerking.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.