Pratende en trillende verkeerslichten in Helmond

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

‘Kruispunt Kasteel Traverse - Zuid Koninginnewal’, klinkt het bij het betreffende verkeerslicht in Helmond. De gemeente heeft 12 verkeerslichten voorzien van speciale drukknoppen die op verschillende manieren informatie geven over de kleur van het licht, de locatie en de inrichting van de weg.

Deze ingenieuze drukknoppen van het Duitse bedrijf Langmatz hebben een luidspreker, een rateltikker die zich aanpast aan de sterkte van het omgevingsgelui en, een knop die een bepaalde trilling geeft bij groen. In Helmond is ook een voelbare tekening op de zijkant aangebracht met een schematisch overzicht van het kruispunt. De drukknoppen kosten 800 euro per stuk, all-in, want voor installatie hoeft niet gegraven te worden, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Helmond heeft de innovatieve drukknoppen aangeschaft omdat de stad zich wil profileren als proeftuin voor vernieuwingen op het gebied van automotive. De drukknoppen staan op een drukke route tussen het NS-station en het centrum. Importeur Elspec ziet de drukknoppen als een voorziening voor het groeiend aantal mensen dat naast visuele beperkingen, ook minder goed hoort. Dankzij het geluid dat zich aanpast aan de omgeving en in de stille uren zachter ratelt, kan het product ook helpen omwonenden te vriend te houden.

De gemeente Tilburg heeft intussen ook belangstelling getoond, aldus Elspec.  

Klik hier vor een filmpje waarin de wethouder van Helmond de drukknoppen toont

 
Auteur: Joske van Lith

De speciale drukknop geeft op verschillende wijzen informatie aan de gebruiker

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.