Premie betalen per gereden kilometer

dinsdag 7 augustus 2007
timer 2 min

In België en Engeland gebeurt het al en vanaf 1 augustus kan het ook in Nederland: een autoverzekering afsluiten die is gebaseerd op het aantal gereden kilometers. Onder het motto ‘betaal wat je rijdt’ biedt het Noord-Hollandse verzekeringsbedrijf DeKilometerverzekering.nl deze nieuwe verzekeringsvorm aan.

De opzet is eenvoudig. De verzekeringnemer schat vooraf in hoeveel kilometers hij of zij per jaar denkt te rijden. Daarvoor ontvangt hij per premietermijn een zogeheten kilometerrekening. Na een jaar wordt de kilometerstand opgevraagd. Aan de hand hiervan wordt de definitieve premie vastgesteld en worden eventuele verschillen met de verzekerde verrekend. De autobezitter hoeft geen controlekastje of black box in de auto te monteren. Het jaarlijks doorgeven van de kilometerstand is voldoende.
Volgens de initiatiefnemer van DeKilometerverzekering.nl, Michael Boon kunnen autobezitters met de kilometerverzekering veel premie besparen ten opzichte van de gebruikelijke autoverzekering. ‘In veel gevallen is het premievoordeel honderden euro’s per jaar. De opgebouwde schadevrije jaren of korting zijn niet meer van belang.’ Traditionele autoverzekeringen houden immers geen rekening met autobezitters die minder rijden dan binnen de polis is afgesproken en zij restitueren ‘teveel’ betaalde premie niet. Bovendien wordt vaak maar één kilometertarief aangeboden.
De nieuwe verzekering is ook interessant voor polishouders die weinig korting krijgen. Ze stapt namelijk af van de gebruikelijke bonus/malus-korting en opgebouwde schadevrije jaren. Enkel de kilometers tellen voor de hoogte van de verzekeringspremie.
Premie betalen per kilometer is volgens Boon zowel voor de particulier als het bedrijfsleven aantrekkelijk. ’TNO heeft al eerder een onderzoek gedaan naar een zogeheten ‘Pay As You Drive’ verzekering in Nederland. Zo’n verzekering stimuleert de automobilist om minder te gaan rijden. Uit het onderzoek blijkt verder dat wie weinig kilometers maakt, ook minder schade veroorzaakt.’
Het principe van de kilometerverzekering sluit aan bij de kilometerheffing die naar alle waarschijnlijkheid in 2012 zal worden ingevoerd.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.