Prijs voor Tilburgs invalidenvriendelijk verkeerslicht

dinsdag 21 maart 2006
timer 2 min

Meervoudig gehandicapte inwoners van Tilburg kunnen met hun rolstoel zelfstandig een oversteek maken door ermee tegen een stootplaat onderaan de VRI te rijden en daarmee groen licht aan te vragen. Voor deze toepassing kreeg de gemeente Tilburg op 8 maart de Verkeerslichten Kunstgreep 2006, een prijs van de NHTV en DTV Consultants voor een ingenieuze oplossing die verkeerskundigen in de praktijk bedenken voor onalledaagse problemen.

De inzending van de gemeente Tilburg betreft een zogenoemde ‘Invaliden Stootplaat’ die in eigen beheer is ontwikkeld voor één specifieke oversteeklocatie in Tilburg waar meervoudig gehandicapten gebruik van maken om naar hun werk te gaan. De innovatieve voorziening wordt aan de onderzijde van een verkeerslichtenmast bevestigd en werkt als een drukknop. Door hier met een rolstoel of rollator tegenaan te rijden, kan groen licht worden aangevraagd. Tijdens de tweejaarlijkse studiedag ‘Verkeerslichten’ op de NHTV internationale hogeschool in Breda is een vijftal genomineerde kunstgrepen aan ruim 180 specialisten op het gebied van verkeerslichtenregelingen gepresenteerd. De deelnemers kozen uiteindelijk de Tilburgse stootplaat als winnaar. Eervol tweede werd de inzending van de gemeente Amsterdam, de rollator-detector. Ook dit idee betreft het detecteren van rollators of rolstoelen bij verkeerslichten. Met behulp van speciaal aangelegde detectielussen worden deze overstekers herkend, waarna ze extra veel groentijd krijgen om de oversteek veilig te kunnen voltooien. De inductielus wordt in het trottoir op circa één meter voor de trottoirband gelegd. De plaats van de lus wordt zichtbaar gemaakt door een tegel met rolstoelsymbool.
Doel van de verkiezing van de Verkeerslichten Kunstgreep 2006 was om ingenieuze oplossingen van verkeerskundigen onder de aandacht te brengen. Vaak gaat het hierbij om unieke problemen, waarvoor de bestaande toepassingen ontoereikend zijn. Dan wordt een beroep gedaan op de creativiteit van de verkeersregeltechnicus en ontstaan, zo stellen de initiatiefnemers, ‘vaak wonderlijke oplossingen die meer dan de moeite waard zijn’.
Het Tilburgse systeem dat al in 1992 is ontwikkeld door het team vakspecialisten van afdeling gebiedsontwikkeling/realisatie infrastructuur, functioneert volgens de gemeente naar volle tevredenheid en is tot nu toe uniek in Nederland.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.