Proef gratis OV 65-plussers in Amsterdam deels geslaagd

woensdag 11 november 2009
timer 2 min
Al
Alle Amsterdammers van 65 jaar en ouder hadden in maart, april en mei 2009 de mogelijkheid om gratis te reizen met het openbaar vervoer in de stad. Van de 87.000 aangeschreven Amsterdammers heeft 59% (51.000 mensen) de OV-chipkaart aangevraagd. Na afloop van de actie heeft de Dienst Onderzoek en Statistiek, in opdracht van de dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, de proef geëvalueerd.

Uit gegevens van het GVB blijkt dat 41.000 reizigers met de gratis OV-chipkaart de kaart op de juiste manier hebben gebruikt door goed in- en uit te checken. Het is denkbaar dat een aantal van het ov gebruik heeft gemaakt zonder in of uit te checken, omdat de poortjes van de metro nog open stonden tijdens de actieperiode. Daardoor was het mogelijk om met de metro te reizen zonder in te checken.

Doel van de proef was 65-plussers meer gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. Dat lijkt deels te zijn geslaagd. Het gebruik van de fiets en auto is tijdens de actieperiode licht gedaald. Na de proef maken de 65-plussers ongeveer even vaak gebruik van het openbaar vervoer als voor de proef.

De tweede doelstelling was om 65-plussers meer deel te laten nemen aan maatschappelijke activiteiten. Een vijfde van de 65-plussers heeft met het gratis ov extra activiteiten ondernomen, zoals winkelen/boodschappen, wandelen en culturele activiteiten. De frequentie waarmee dit gebeurde is onbekend.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.