Proef met veiliger fietspaaltjes van start

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 5 juli is de eerste proeflocatie met veiliger fietspaaltjes in gebruik genomen in de gemeente Hardenberg.  Aan het samenwerkingsproject Veiliger fietspaaltjes nemen zes gemeenten en CROW-Fietsberaad deel en financiert het ministerie van Infrastructuur en Milieu de maatregelen om lokale fietsveiligheid te verbeteren.

Op de proeflocatie zijn flexibele fietspaaltjes met ledverlichting aangebracht, inclusief een inleidende ribbelmarkering. Deze aanpassingen zijn gedaan om de kans op fietsongevallen te verminderen. De flexibele paal zorgt ervoor dat een fietser in geval van een botsing geen ernstige verwondingen oploopt doordat de paal de botsenergie beter absorbeert.

Noodzakelijk paaltje minder gevaarlijk
 Fietspaaltjes zijn nuttig om auto’s te weren op fietspaden, maar ze brengen soms ook  risico’s met zich mee. Mensen fietsen er bijvoorbeeld tegenaan, komen ten val en moeten zich in het ziekenhuis laten behandelen.  Door middel van innovatieve aanpassingen zoals in deze pilot, kan een noodzakelijk fietspaaltje minder gevaarlijk worden.

Ouderen op de fiets
Nederland is een van de meest verkeersveilige landen ter wereld. Uit de ongevallencijfers blijkt dat er de laatste jaren wel een stijging is bij (oudere) fietsers die betrokken zijn bij een verkeersongeluk. Dit komt deels omdat mensen tot op hogere leeftijd mobiel blijven en vaker de fiets pakken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt er met lokale overheden en maatschappelijke organisaties  aan om ervoor te zorgen dat deze groepen veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen.

Proeflocaties in het land
De gemeente Hardenberg is een van de zes deelnemende gemeenten aan de pilot Veiliger fietspaaltjes. Op andere locaties in het land (Barneveld, Enschede, Houten, Utrecht en Zwolle) zijn ook proeflocaties ingericht. Op elke locatie is gekozen voor een andere aanpassing. Het komende half jaar worden  de proeven  geëvalueerd. Fietsers en omwonenden kunnen hun mening over de veranderingen sturen door een reactieformulier in te vullen of een e-mail te sturen naar fietspaaltjes@fietsberaad.nl.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De proeflocatie Hardenberg met de veiliger fietspaaltjes (Foto : NFP)

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden