proef weg/voertuig-communicatie tussen Rotterdam en Breda

vrijdag 13 februari 2009
timer 3 min

Een gekantelde vrachtwagen blokkeert de A16. Testauto´s worden via de verkeerscentrale direct en elektronisch naar een uitwijkroute geloodst. Dit is één van de proefprojecten van interactieve weg- en voertuigcommunicatie waarmee dit jaar in zeven Europese landen experimenteren onder de vlag van het Europese programma voor Coöperative Vehicle-Infrastructure Systems (CVIS).

De Nederlands/Belgische proef tussen Rotterdam en Antwerpen behoort tot een reeks tests waarmee het CVIS dit jaar letterlijk op straat komt. Na een eerste demonstratie eind vorig jaar in Berlijn, staan behalve in Nederland en België praktijkproeven op stapel in Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Mei dit jaar volgt in Helmond een algemene evaluatie plus publieksdemonstratie van de CVIS-mogelijkheden.
Interactieve communicatie tussen weg en voertuig(en) moet nieuwe deuren openen op het vlak van verkeersdoorstroming, leefbaarheid en veiligheid. ´Met toeritdosering en lokale en regionale benuttingsmaatregelen naderen we langzamerhand het eind van onze mogelijkheden. Met CVIS wordt nu een platform gecreëerd voor nieuwe applicaties en toepassingsmogelijkheden voor een verdere optimalisatie´, meent Fred Verweij. Hij is voor Rijkswaterstaat nauw betrokken bij de proef op het hoofdwegennet tussen Rotterdam en Antwerpen. Verweij bestempelt deze testcase (waarvoor Logica de technische begeleiding voor haar rekening neemt) overigens als slechts één van de kleinere projecten op dit gebied.
CVIS ´staat´ voor betere doorstroming, voor extra veiligheid en voor minder emissie. Elektronische systemen kunnen helpen om daarin een optimum te vinden. In CVIS, dat plaats vindt onder de noemer van het Europese programma ERTICO en mede gefinancierd wordt door de Europese Unie, participeren 63 partijen (wegbeheerders, auto- en telecomindustrie, R&D-instellingen en consumentenorganisaties) uit negen landen. Als ‘infra’ en voertuigen voortdurend met elkaar in gesprek zijn en zich bedienen van dezelfde ´grammatica´ is er volgens de Europese Commissie winst te halen.
In 2006 kwamen in de EU-landen 42.000 mensen om het leven, raakten 1,6 miljoen personen gewond en is er dagelijks sprake van 7500 km file. Volgens Viviane Reding, EU-commissaris voor telecom en media, dreigen de kosten van verkeersstagnatie tot 2010 op te lopen tot 80 miljard euro. Slimme, interactieve en vooral op elkaar afgestemde communicatiesystemen moeten daar paal en perk aan stellen en tegelijkertijd de veiligheid en leefbaarheid dienen.

Eddie
Nederland wordt binnen CVIS beschouwd als beleidsmatige voortrekker. ´Waar in veel Europese landen, met uitzondering van misschien Zweden, veel fragmentarische projecten op het gebied van intelligente verkeerssystemen worden beproefd, zijn wij doende met de ontwikkeling van een beleids- en afwegingskader´, licht Gerben Bootsma van de Dienst Verkeer en Scheepvaart van het ministerie van Verkeer en Waterstaat toe. ´Het gaat om business- en beleidscases om in onderlinge samenhang beter in beeld te brengen welke potenties voertuig/wal-communicatie kan hebben. In principe is er heel veel mogelijk op dit gebied´, meent Bootsma.
Wat CVIS allemaal mogelijk moet maken kan de Ertico-sitebezoeker meemaken aan de hand van de belevenissen van ‘Eddie’. Deze modelpersoon - die hiervoor op de site figureert - maakt in het woon/werkverkeer maar ook bij zijn andere omzwervingen steeds keuzes die hem elektronisch worden voorgelegd. Of het misschien slimmer is dit keer per ov te reizen, hoe hij het snelst een P+R-locatie bereikt en welke tijd- en kostenoverwegingen daarbij een rol spelen. En passant wordt Eddie omgeleid als op zijn route via E-Call een ongeval gesignaleerd is. Waarbij voor de ambulances volautomatisch de lichten - op de kortste route - op groen springen. Eddie wordt intussen geïnformeerd dat het pakketje dat hij kortgeleden online bestelde afgehaald kan worden en hoe hij de betreffende stadsdistributievestiging het snelst kan bereiken. Kijk mee op: www.ertico.com/en/what_is_its/a_day_in_the_life_of_eddie/

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.