Programma VTL 2008

woensdag 17 juni 2009

25 november 2008
Beatrix Theater, Jaarbeurs Utrecht

dagvoorzitter: Ton Hendriks, ANWB

10.00 uur: Welkom

Discussie: reisinformatie
Een evenement, een wegopbreking, een nieuwe parkeergarage maar ook een trein- en wisselstoring. Allemaal informatie die de weggebruiker in heel Nederland het liefst real time wil weten. Ofwel door duidelijke aanwijzingen op of aan de weg, ofwel via een navigatiesysteem. Hoe komen we zover en wat kan u als wegbeheerder daaraan bijdragen? En mag reisinformatie ook wat kosten? Vier grote spelers op het veld van reisinformatie proberen deze ochtend tot concrete handvatten voor de korte termijn te komen en een voorzichtige blik in de toekomst te werpen.

 

11.00-11.30 uur: Koffiepauze en napraten met voorgaande sprekers in het Verkeerskundepaviljoen op de VerkeersExpo

Presentatie: Filevrije Dag en Robuust Netwerk
Namens Nederland Bereikbaar (samenwerkingsverband ANWB, Rabobank, NS) blikt Ben Immers van TNO terug op de Filevrije dag van 9 oktober. Aanvullend geeft hij een presentatie over het Robuust Netwerk. TNO heeft in opdracht van de jarige ANWB een visie ontwikkeld op een robuust wegennet, dat antwoord moet geven op de toenemende kwetsbaarheid van het huidige wegennetwerk.

 

Presentatie: Fileproof in de regio
Duizenden praktische ideeën en tips van zowel de weggebruikers (via de Telegraaf) als van verkeersprofessionals hebben geleid tot een succesvol maatregelenpakket om de files te verminderen en de bereikbaarheid te verhogen. Hebben deze maatregelen hun dienst bewezen of kunnen ze weer in de kast, of kunnen we ze voor een deel ook incidenteel of zelfs structureel invoeren op delen van het gemeentelijk of provinciaal wegennet? Fileproofbeheerster Lindy Molenkamp heeft een selectie gemaakt van maatregelen die ook regionaal hun dienst kunnen bewijzen.

 

Presentatie: ZOEF, misschien wel het meest innovatieve fietspad van Nederland
Tussen Pijnacker en Delft ontwikkelt zich een fietspad dat de concurrentie aangaat met de autoverbinding op hetzelfde traject. Door toepassing van een samenhangend pakket aan infrastructurele en dynamische verkeersmaatregelen zou de fietser het op dit traject makkelijk kunnen winnen van de automobilist als het gaat om reistijd en comfort. Mirjam van Oers, projectleider van dit zogenoemde ZOEF-project, doet verslag van de stand van zaken.

 

12.30-14.00 uur: Lunch en napraten met voorgaande sprekers in het Verkeerskundepaviljoen op de VerkeersExpo

 

Presentatie: Actuele jurisprudentie over aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid komt soms uit onverwachte hoek. Ieder jaar worden er weer nieuwe aansprakelijksheidskwesties voor de rechtbanken behandeld. Yda Matthijsen van de afdeling rechtshulp van de ANWB praat u bij over voor u relevante verkeersaansprakelijkheidskwesties die het afgelopen jaar speelden.

 

Presentatie: Lucht en verkeer
Toenemende groei van de automobiliteit en strengere eisen aan uitstoot en luchtkwaliteit vormen tezamen een ingewikkeld vraagstuk. Hoe meet je de luchtkwaliteit die het verkeer veroorzaakt, in de bestaande situaties, maar vooral ook op nieuwe locaties en welke maatregelen kun je vervolgens nemen? CROW verzamelt al enige tijd onderzoeksgegevens en praktijkvoorbeelden die kunnen helpen bij het toepassen van maatregelen op maat. Ton Hesselmans reikt interessante voorbeelden aan.

 

Presentatie: Genomineerde scripties
Twee genomineerde studenten presenteren hun scriptieonderzoek. Het publiek kiest uit beiden de winnaar van de Nationale VerkeerskundePrijs.

 

15.00-15.30 uur: Theepauze en napraten met voorgaande sprekers in het Verkeerskundepaviljoen op de VerkeersExpo

 

Presentatie: Inventief parkeren
Twee trends veroorzaken op de (middel)lange termijn een parkeerinfarct. De ene trend is een groeiend autopark en de tweede trend is de toenemende behoefte aan leefbaarheid op straat. Daarvoor moet ‘het blik van de straat’. En dat binnen een krimpende ruimte. Wim van der Heide, parkeerdeskundige bij Grontmij | Parkconsult, ziet nog vele mogelijkheden in inventief parkeren.

 

Prijsuitreiking Nationale Verkeerskunde Prijs
Toelichting van de jury

 

Uitsmijter

 

16.15 uur: Borrel en bezoek Nationale VerkeersExpo

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.