ProRail verlaagt drempel voor nieuw lightrailmaterieel

maandag 23 januari 2006
timer 2 min

De toelatingseisen voor nieuw lightrailmaterieel op de zogenaamde contractsectorlijnen worden sterk versoepeld. Vanaf begin dit jaar kan nieuw materieel ook vooraf worden getoetst op grond van technische specificaties. Een sterke verbetering ten opzichte van de oude situatie waarin nieuw materieel pas na aanschaf door ProRail werd getoetst voor toelating op het Nederlandse spoor.

Zowel aanbestedende overheden als vervoerders klaagden over het rigide toelatingsmodel dat ProRail tot voor kort hanteerde. Nieuw materieel, met name light rail, werd pas na aankoop door ProRail getoetst voor toelating op het Nederlandse spoor. Dit wierp een hoge drempel op voor decentrale overheden om light rail als eis op te nemen in de aanbesteding van spoorlijnen. Het uitblijven van inschrijvingen op de eerste aanbesteding van de Gelderse Valleilijn, waarbij de inzet van light rail één van de eisen was, had onder meer daarmee te maken.
Naast versoepeling van de toetsingsregels test ProRail begin dit jaar ook een nieuw ontwikkeld systeem dat vanuit de trein continu de detectie monitort. Mocht dit systeem de test met goed gevolg doorstaan, dan zou ook nieuw materieel voorzien van dit systeem al vóór aanschaf toestemming kunnen krijgen voor gebruik op het Nederlands spoor. Maar ook zou het systeem dure aanpassingen aan het spoor kunnen voorkomen. Een voorbeeld in dit verband is de recente goedkeuring van het rijdende lightrailmaterieel op de RijnGouweLijn - waarvoor bij de start nog extra assentellers zijn aangelegd - voor toepassing op lijnen zonder deze assentellers, mits de trein uit twee gekoppelde eenheden bestaat.
Een speciale projectgroep met vertegenwoordigers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Samenwerkende Kaderwetgebieden (SKVV) en ProRail, werkte vorig jaar aan mogelijkheden om het starre toelatingsbeleid te vereenvoudigen, zonder dat daarbij de veiligheid op het spoor in het geding zou komen. Minister Peijs pleitte er bij het bekendmaken van de nieuwe toelatingsvoorwaarden overigens ook voor dat de decentrale overheden de handen ineenslaan om te zorgen voor een aanbesteding die voor de industrie interessant is. ‘Als iedereen weer bij een ander bedrijf lightrailvoertuigen laat bouwen, wordt het namelijk een hele dure grap.’

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.