Provincie en regio buigen zich over fietsknelpunten

woensdag 1 september 2004
timer 2 min

27 miljoen euro zou er de komende jaren in Noord-Holland nodig zijn om het fietspadennetwerk te verbeteren, onder meer door lokale overheden te prikkelen resterende knelpunten sneller aan te pakken. Het KAN, knooppunt Arnhem Nijmegen, tast al diep in de buidel om het fietsgebruik te stimuleren in de regio.

Een financiële impuls aan gemeenten is onderdeel van een extra budget van 27 miljoen euro dat de provincie vanaf 2005 zou moeten spenderen aan het regionaal fietspadennetwerk om 99 fietsknelpunten en ontbrekende schakels op te lossen. Dit antwoordt de provincie op een motie van Provinciale Staten waarin wordt gevraagd hoe hoog de inzet zou moeten zijn om het fietspadennet te verbeteren. Van de 99 gesignaleerde knelpunten zijn er maar liefst 96 in beheer bij gemeenten en hoogheemraadschap. Aan de aanleg van fietspaden langs provinciale wegen besteedde Noord-Holland de afgelopen vijf jaar al 25 miljoen euro.
Ook de KAN-bestuurders hechten veel belang aan de ontwikkeling van snelle, comfortabele en veilige hoofdfietsroutes. De fiets draagt feitelijk het meeste bij aan het beperken van het vervoersprobleem in de regio, stelt het KAN. In juni is het eerste deel van de nieuwe snelfietsroute tussen Wijchen en Nijmegen in gebruik genomen, een project waarin het KAN een miljoen euro bijdraagt, ongeveer de helft van de aanlegkosten. En ook op andere plaatsen draagt de regio bij aan de aanleg van snelfietsroutes.

Fietszadel
Dankzij de snelfietsroutes wordt het vervoer per fiets niet alleen goedkoper en gezonder, maar soms zelfs ook sneller dan de auto. Het KAN verwacht daarom in samenwerking met de betrokken gemeenten met de snelfietsroutes meer automobilisten in het fietszadel te helpen.
De fiets is vooral populair voor afstanden tot 7,5 kilometer. Tot vijf kilometer is het zelfs het meest gebruikte vervoermiddel. Daarnaast speelt de fiets een belangrijke rol in het voor- en natransport bij het openbaar vervoer. Gemiddeld 30 procent van de treinreizigers pakt na de trein de fiets om naar huis of het werk te rijden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.